Минулого тижня голова Державних зборів Словенії (двопалатний парламент) Деян Жидан добровільно пішов у відставку. Своє рішення він пояснив тим, що у вищому законодавчому органі почала формуватися нова більшість, до якої ввійшли депутати від Словенської демократичної партії (СДП), партії «Нова Словенія — Християнські демократи», Партії сучасного центру й Демократичної партії пенсіонерів Словенії, а також у зв’язку із призначенням прем’єр-міністром лідера СДП Янеза Янші. А сам Деян Жидан представляв Соціал-демократичну партію.

Тимчасово обов’язки голови було покладено на заступника голови Бранко Симоновича, котрий представляє Демократичну партію.

Нова парламентська більшість на посаду спікера висунула кандидатуру очільника фракції Партії сучасного центру Ігора Зорчича. Для обрання йому необхідно було заручатися підтримкою 46 депутатів — із 90 — Національної асамблеї (нижньої палати парламенту). А за нього проголосувало 48 народних обранців, проти — 29.

Словенська преса зазначає, що Ігор Зорчич — молодий політик. Його кар’єра у великій політиці розпочалася в 2014 році, коли він був обраний депутатом за списком Партії сучасного центру. На позачергових парламентських виборах в 2018-му Зорчич знову пройшов до Державних зборів Словенії і навіть очолив фракцію своєї партії. За освітою Ігор Зорчич юрист, володіє кількома іноземними мовами.