Український інститут національної пам’яті спільно з Херсонською ОДА розпочав формування робочої групи для створення Музею тоталітарного комуністичного режиму на основі монумента «Тачанка», встановленого в Каховці за радянської влади з метою героїзації бійців Червоної армії.

Як повідомляє прес-служба відомства, відповідне рішення було ухвалене під час круглого столу «Креативна декомунізація: можливості для громад», що відбувся на початку березня у Каховці за участі голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича, очільника Херсонської ОДА Юрія Гусєва, Каховського міського голови Андрія Дяченка, експертів та представників місцевої громади.

За словами Антона Дробовича, музей має стати не звалищем комуністичних пам’ятників чи «меккою» для прихильників радянського режиму, а простором, де радянська монументальна пропаганда спонукатиме для осмислення не міфологізованої історії тоталітарної епохи.

Під час круглого столу докторка філософських наук Оксана Довгополова зазначила, що в Європі давно існують парки з пам’ятниками комуністичного режиму. Зокрема, в Угорщині, у Литві.

Голова Інституту в інтерв’ю журналістам заявив, що у Каховку може «переїхати» і пам’ятник радянському військовому діячеві Миколі Щорсу, який стоїть на перетині бульвару Тараса Шевченка та вулиці Симона Петлюри, неподалік центрального залізничного вокзалу у Києві.

Микола Щорс був учасником встановлення в Україні радянської влади, жертвами якої стали мільйони українців, проти яких з небаченою жорстокістю розпочався «червоний терор». У вересні 1918 р. Щорс командував Богунським полком у складі Першої української радянської дивізії, з наступного року став її командиром. Очолювана ним дивізія брала участь у боях проти Армії Української Народної Республіки. У лютому 1919-го Щорс був призначений більшовиками комендантом окупованого Києва. На постаменті пам’ятника, встановленого у квітні 1954 року, — барельєфи із зображеннями подій так званої громадянської війни, що прославляють встановлення радянської влади на території України та винищення учасників боротьби за незалежність держави у добу національно-визвольних змагань на початку минулого століття.

Український інститут національної пам’яті, керуючись нормою Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», наполягає на демонтажі пам’ятника Щорсу.

За словами Антона Дробовича, «якщо Каховка не зрозуміє усіх переваг, які їй дасть великий музей, що об’єднає видатні твори мистецтва тоталітарного часу», монумент червоного командира можуть перенести на ВДНГ, або ж змінити його спрямування.

У рамках декомунізації планується демонтувати і герб СРСР на щиті найвищої у Європі скульптури «Батьківщина-мати», що на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Голова Інституту зазначив, що є меценати, які можуть профінансувати цей проект.