Десертне «крижане» вино (Eiswein) — родзинка німецького виноробства. Воно виробляється із прихопленого морозом винограду, від чого його плоди стають винятково солодкими і напрочуд соковитими. Що сильніший мороз, то смак ягід концентрованiший і насиченіший.

Сам процес «заморожування» плодів має відбуватися у природних умовах, безпосередньо на виноградній лозі й винятково за температури не нижче -7° С. Стандартний вміст алкоголю у напої з такого винограду становить від 9 до 12 відсотків.

Зрозуміло, що цей напій — лише для справжніх цінителів виноробства, і його ціна набагато перевищує вартість інших столових вин. Також зрозуміло, чому: на його виробництво використовується у кілька разів більше сировини, ніж на інші вина. Та найголовніше те, що це виробництво цілком залежить від погоди.

Нинішня аномально тепла зима не залишила жодних шансів винним гурманам насолодитися «крижаним» напоєм 2019 року. Щодо цього голова Німецького інституту вина (DWI) Ернст Бюшер навіть зробив заяву, у якій повідомив, що 2019-й увійде в історію «як перший рік, коли по всій Німеччині не було урожаю для «крижаного» вина; через теплу зиму в жодному з 13 виноробних регіонів країни температура повітря не опускалась до необхідних для цього виду десертного вина семи градусів морозу».

Ернст Бюшер також зазначив, що впродовж останніх кількох років погодні умови дедалі частіше унеможливлюють виробництво «крижаного» вина. 2017-го лише сім виноробних господарств ФРН змогли зняти відповідний урожай. А вино 2014-го вже стало рідкістю. «Якщо у найближчі роки буде більше теплих зим, то «крижані» вина стануть ще ціннішими», — вважає Бюшер.

Тим часом експерти прогнозують: якщо в майбутньому зими будуть теплими, то з «крижаним» доведеться розпрощатися, і традиційний сорт «Айсвайн» німецького виробництва стане абсолютним раритетом.

Берлін.