У ході судового засідання в Будапешті капітан круїзного судна Viking Sigyn 64-річний громадянин України Юрій Ц. не визнав себе винним і відмовився від свідчень у справі про катастрофу на Дунаї в травні 2019 року.

Якщо вину Юрія Ц. буде доведено, то його можуть засудити на строк від 2 до 11 років ув’язнення. Його адвокат ініціював нове технічне розслідування, повторні заслуховування свідків, а також додаткові зустрічі з юристами та технічними експертами. Наприклад, захисник наполягає на необхідності заслухати свідка з круїзного судна Viking Sigyn, який може підтвердити, що капітан-українець все-таки віддав наказ на проведення рятувальних робіт, що суперечить обвинуваченню, висунутому проти підсудного прокурором.

Те, що сталося торік перед мостом Маргіт у Будапешті, є однією з найсерйозніших аварій в історії угорського річкового судноплавства, наголосив адвокат. За його словами, чи виправдають українця, чи засудять, останній має жити з цим тягарем усе життя.

Наступні судові засідання у цій справі призначено на 30 квітня і 28 травня 2020-го.

Нагадаємо, ввечері 29 травня 2019 року круїзний річковий пароплав Viking Sigyn зіштовхнувся  з прогулянковим катером «Русалка», який затонув у Дунаї. На катері перебувало 35 осіб: 33 пасажири з Південної Кореї і два члени екіпажу. Семеро туристів було врятовано, тіла 27 жертв знайдено під час спільних пошуків, проведених рятувальними службами Угорщини й Південної Кореї, тіло одного пасажира не виявлено.

Одеса.