Про це вчора під час брифінгу після засідання РНБО повідомив голова Офісу Президента України Андрій Єрмак. За його словами, він був присутній на зустрічі ТКГ як політичний радник. У цих намірах Єрмак заперечив можливість легалізації представників ОРДЛО в переговорному форматі «Україна — ОБСЄ — Росія». Мовляв, і раніше вони були там присутні у статусі спостерігачів. Проте, наголосив голова ОПУ, українські громадяни, які вимушено переселені з окупованого Донбасу, позбавлені права мати свій голос і висловлювати свою позицію.

«Це було відкрито — ми говорили про це і в Парижі, і на Мюнхенській конференції. Казали, що це неприпустимо і не відповідає нашим інтересам. Тому на останній зустрічі у Мінську учасники переговорів заявили про необхідність створення консультативної ради, яка діятиме у політичній підгрупі», — пояснив Андрій Єрмак.

Він зазначив, що українська сторона на останньому засіданні у Мінську заявила про необхідність створення цієї ради, як дорадчого органу, який може розглядати питання, узгоджені у пакеті мінських домовленостей. Так само вона зможе вносити пропозиції, які потім, можливо, будуть використані у роботі політичної підгрупи.

«Хочу наголосити з повною відповідальністю, що жодних кроків, які створювали б правове поле для представників окупованих територій чи їхнє визнання, не існує. Жодних прямих перемовин — про це не ідеться», — запевнив Єрмак, додавши, що мова лише про створення платформи, на якій громадяни як на контрольованій, так і на непідконтрольній території зможуть спілкуватися щодо узгоджених у Мінську питань.

«Якщо це рішення буде ухвалено, то це відбудеться під час наступної зустрічі Тристоронньої контактної групи», — підкреслив Єрмак.

Відповідаючи на запитання про можливе визнання бойовиків, він підкреслив, що нині цього не зробила навіть Росія, якій вони підконтрольні. Відтак і про визнання з боку України не може бути і мови.

«Механізм того, як відбиратимуться представники від вільної і окупованої територій, сьогодні ще доопрацьовується. Втім, я можу вам сказати, що коли цей орган буде створено, то з боку України це будуть справжні фахівці, патріотично налаштовані люди, які є авторитетами в Україні і світі. Наразі ми думаємо і консультуємося щодо цих осіб», — пояснив очільник Офісу Президента України.

Він також повідомив, що 12 березня мала відбутися зустріч радників «нормандського формату». Але її перенесли через карантин. Наступного тижня така розмова відбудеться у телефонному режимі.