Тенденції, які насторожують, спостерігаються нині в кампанії українських місцевих виборів, що де-факто вже стартувала. Партія влади вже чує за спиною дихання проросійськи налаштованих переслідувачів в особі опозиційних сил. Тому реальні побоювання, що місцеві вибори «посприяють» ще більшому розколу всередині країни. Ризики занадто високі, щоб не звертати на них уваги.

Перезавантаження на свою користь

Завершити процес перезавантаження влади в Україні через місцеві вибори — один із пріоритетів чинної команди. Але чи вдасться обновити регіональні еліти на свою користь? Поки що провідна партія істотно відстає в цьому плані, бо формування своїх представників в органах місцевого самоврядування одразу ж після парламентських виборів активно розпочали інші політсили.

Поки одні ще тільки визначаються з ідеологією своєї партії й запускають в Інтернеті канал з хабом, їхній електорат перетікає в інше русло з давно налагодженими комунікаціями рівня всеукраїнського телемовлення. Використовуючи знайоме посилання досягнення миру в країні, опозиціонери грають на гостросоціальних проблемах суспільства та прорахунках нинішньої влади.

Переможці на попередніх виборах уже не мають високої підтримки на південному сході України. Плюс до цього — позиції в центрі й західній частині країни, усупереч прогнозам, видаються не настільки оптимістичними. Втім, до й після офіційного старту виборчої кампанії соціологи знову «малюватимуть» і передбачатимуть лідируючі позиції, тим самим намагаючись маніпулювати громадською думкою на користь «правильних» партій.

А головним питанням напередодні місцевих виборів залишається ймовірність їх проведення в ОРДЛО. Якщо вони якимось чином відбудуться, то будуть легалізовані антиукраїнські елементи з яскраво вираженим кремлівським відтінком. Якщо цього не станеться, Москва знайде інші способи впливу — для початку в окремих регіонах. По суті, процес втручання Росії в українські вибори не припинявся. А переписувати під себе закони інших держав — звичайна річ для будь-якого агресора.

Активність регіональних еліт

Виходячи з нинішніх соціологічних і політичних реалій, є явні фаворити передвиборних перегонів. При цьому фінішний протокол багато в чому залежатиме від активності регіональних еліт, які традиційно сильні на місцевих виборах. Цього разу вони з подвоєним азартом вкладатимуть гроші у свої кампанії, розраховуючи одержати контроль над великими фінансовими потоками від децентралізації.

Загалом найбільше голосів дістанеться місцевим феодалам — так званим самовисуванцям. Для забезпечення результату представники регіональної еліти та бізнесу часто-густо вдаватимуться до різного роду махінацій. Частину з них, певна річ, перекуплять — для доморослих князьків часом зовсім неважливо, під якими партійними стягами йти, аби тільки досягти власних цілей. А для великих політичних гравців набагато практичніше може виявитися налагодити відносини з кандидатом, ніж заморочуватися із сітками й членами комісій, і тим паче — боротися з місцевими елітами.

Нескладно припустити, що в рамках якихось кулуарних домовленостей, характерних для вітчизняного політикуму, буде дано зелене світло в основній боротьбі за посаду очільників міст. Ну а там, де провладна партія не зможе знайти гідного кандидата в міські голови, представники влади почнуть домовлятися з місцевими елітами.

Звичайно, у договорняках захочуть взяти участь і інші політичні сили. Як то кажуть, попит народжує пропозицію...

Можливе запущення в дію адмінресурсу

Варто зазначити, що, можливо, на нас вкотре чекають брудні й скандальні вибори. Ні про яку реальну демократію навіть не йтиметься. Натомість абсолютно всі заявлять про фальсифікації: і не тільки опозиційні партії. Знову спостерігатимуться нечесне ведення передвиборної агітації, традиційне залучення адмінресурсу та інші порушення закону.

Відомо, що все пізнається в порівнянні. Якщо попередні місцеві вибори сприймалися як надзавдання створення проукраїнської коаліції всередині країни, то вибори-2020 істотно вплинуть на політичну ситуацію в державі та створять дуже «хорошу» основу для майбутніх парламентських виборів. Не виключено, що зміна політичних еліт на місцях призведе до дострокових виборів до Верховної Ради. Вони можуть відбутися вже навесні 2021 року. Якщо є прагнення провести вибори в окупованому Донбасі, то наступний крок — забезпечити представництво інтересів цих територій у парламенті. І щось мені підказує, що під тиском і брехливими обіцянками Москви завдання спробують виконати якомога оперативніше.

Олександр КОНДРАТЕНКО,
політтехнолог, фахівець із управління репутацією.