Видання посилається на дані федеральних земель. У країні оголошено карантин для дитсадків і шкіл,  який триватиме й упродовж великодніх канікул. 

Від зараження намагаються убезпечитися і політики. Приміром, кілька найближчих зустрічей і переговорів вони проводитимуть у режимі відеоконференцій, про що на брифінгу в Берліні повідомила канцлер Ангела Меркель. Зокрема, вчора  її переговори з президентом Сербії Александром Вучичем відбулися в такому форматі. Так само вона спілкуватиметься і зі своїм люксембурзьким колегою Ксав’є Бетелем 19 березня. Також міністр закордонних справ Гайко Маас наступного тижня вийде на віртуальний зв’язок  з учасниками зустрічі країн Балтики та Вишеградської четвірки, повідомила прес-служба МЗС ФРН. 

Несподіваним наслідком поширення інфекції стало перенесення на невизначений термін планованого на 25 квітня у Берліні з’їзду партії Меркель, на якому мали обрати нового лідера. Тож глава ХДС Аннегрет Крамп-Керренбауер, котра заявила про свою відставку раніше, очолюватиме партію і надалі.

Днями командування Бундесверу оголосило про вихід з антиросійських навчань НАТО Defender Europe 20. Вони розпочалися у лютому і мали тривати до червня. Це -- наймасштабніші тренування із переміщення американських військ із США до Європи за останні 25 років. Через поширення коронавірусу Бундесвер не буде задіяний у маневрах. Що означає фактичне згортання навчань, адже вихід із них німецьких учасників спричинить зупинку всієї лінії поставок військової техніки, озброєнь та переміщення американських військових.

Тим часом німці намагаються убезпечитися від зараження «короною» не лише за вказівками «згори», а й хто як може. Приміром, водії автобусів більше не продають квитки на вході, відгородившись від  пасажирів бар’єрами з прозорої плівки. До речі, і зайти до салону через передні двері, як досі, тепер не можна. Втім,  це поки що єдиний спосіб захисту водіїв і пасажирів у громадському транспорті, адже дезінфікувати трамваї та автобуси, як це роблять в інших країнах, тут ще не розпочали. Нині триває випробовування засобів дезінфекції, які захищають поверхні від вірусів упродовж 21 дня. За два тижні -- в разі отримання позитивних результатів --  дезінфікуватиметься весь громадський транспорт. 

На цьому тлі німецькі ЗМІ повідомляють про істотне зростання споживчих цін на продукти харчування порівняно з таким само періодом минулого року. На 3--8% подорожчали фрукти, овочі, м’ясо та  вироби з нього. Також зросли ціни на різноманітні послуги. За повідомленням федерального відомства статистики, вони піднялись на 1,7% вище торішнього рівня. Серед іншого подорожчали електроенергія (на 4,4%), паливо (3,0%), орендна плата (1,5%). Хоча загалом рівень інфляції залишається стабільним.

Цікаву тему порушило видання germania.one. Після повідомлення про кількість померлих від COVID-19, воно дослідило, як саме і що відповідні відомства чинять з тілами таких  покійних? Адже вірус може жити в цих тілах ще кілька днів після смерті. Як проводять їх розтин і поховання? Федеральне міністерство охорони здоров’я, посилаючись на параграф 25 закону про захист населення від інфекційних захворювань, повідомило, що у випадку з інфікованими померлими розтин проводиться навіть, якщо рідні покійного цього не бажають. Адже це робиться для того, щоб одержати якомога більше інформації про точну причину смерті, і з огляду на неї вжити необхідних заходів захисту. Глава федеральної асоціації працівників похоронних бюро ФРН Штефан Нойсер повідомив, що і в цьому разі з покійниками чинять так само, як і з іншими, котрі померли від інфекційних захворювань.  Труп забирають працівники  у захисних костюмах і рукавицях, окулярах і масках, доправляють його до медичного інституту для досліджень. Потім тіло переміщують у домовину, яку дезінфікують ззовні. Після цього її більше не можна відкривати. Родичі прощаються з покійним у закритій домовині. Тіло слід поховати не пізніше, ніж через 10 днів з часу смерті.

Берлін.