У цей час будуть закриті пункти пропуску через державний кордон України для залізничного та автобусного сполучення. Відучора до 3 квітня наша країна тимчасово забороняє в’їзд іноземцям та особам без громадянства. Виняток: особи, які мають право на постійне або тимчасове проживання на території України; є подружжям або дітьми громадян України; водії та обслуговуючий персонал вантажних транспортних засобів; члени екіпажів; представники офіційних міжнародних місій, диппредставництв, організацій та члени їхніх сімей.

Також відучора призупинено роботу 107 пунктів пропуску та пунктів контролю на державному кордоні. На низці інших пунктів призупиняється пішохідне сполучення.

Для тих громадян, які не встигли повернутися в Україну, Міністерство закордонних справ розробило рекомендації. Передусім дипломати радять знайти сторінку посольства чи консульства України у країні перебування, адресу електронної пошти чи посилання на сторінки у соцмережах і написати повідомлення. Запевняють, що відповідатимуть цілодобово: й у вихідні, й увечері, й уночі.

Також просять запам’ятати телефон гарячої лінії МЗС: +38 (044) 238-16-57 (до слова, мобільні оператори України зробили безплатними дзвінки в роумінгу на номери гарячих ліній держустанов). Робоча електронна скринька МЗС: cons_or@mfa.gov.ua

При цьому дипломати підкреслюють, що всі громадяни України мають право на перетин державного кордону для повернення на територію України.

Що ж стосується виїзду, то нині наша держава не встановлювала обмежень на виїзд. Але необхідно зважати, що інша країна, до якої виїжджає громадянин, може мати таке обмеження. Зокрема, 13 березня в’їзд на територію Словаччини дозволено лише тим особам, які мають посвідчення на постійне чи тимчасове там проживання. Такі само заходи запровадила й Польща, яка до того обмежила прикордонний рух, закривши більшу частину пунктів пропуску. За інформацією посла України у Польщі Андрія Дещиці, нині працюють лише три автомобільні пункти пропуску: Дорогуськ — Ягодин, Гребенне — Рава-Руська та Корчова — Краківець. Молдова 15 березня зупинила авіасполучення зі всією Європою. Додаткові режимні заходи запровадив уряд Румунії. Прикордонна служба цієї країни повідомляє про умовне розділення територій держав Європи на зони ризику. Під час в’їзду до Румунії із зон ризику осіб направляють до представників МОЗ для подальшого проведення перевірочних заходів в карантинній зоні протягом семи днів. У разі відмови — особа не пропускається.

Співвітчизникам, які продовжують перебувати за кордоном у країнах, де зареєстровано випадки інфікування громадян COVID-19, необхідно виявляти підвищену увагу та обережність, дотримуватися та виконувати вимоги місцевих органів влади, уникати відвідання уражених вірусом регіонів, повідомити про своє місце перебування та контактні дані до найближчої дипломатичної установи України, а також зареєструватися на вебресурсі «ДРУГ» (http://friend. mfa.gov.ua), стежити за рекомендаціями щодо ситуації в окремих країнах, які розміщені на сайті МЗС.

Фото Державної прикордонної служби.

Статистика від ВООЗ

Станом на 16 березня, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі зареєстровано 164 837 випадків захворювання на COVID-19. Чимало хворих виявлено на території Європейського регіону. Найбільше у таких країнах, як: Італія — 24 747, Іспанія — 7 753, Франція — 5 380, Німеччина — 4 838, Швейцарія — 2 200, Велика Британія — 1 376, Нідерланди — 1135, Швеція — 992, Норвегія — 1 077, Данія —864, Бельгія — 886, Австрія — 860.

13 березня генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус на брифінгу для ЗМІ по COVID-19 оголосив, що нині Європа стала епіцентром пандемії.

Днями ВООЗ опублікувала оновлене керівництво «Клінічне ведення тяжкої гострої респіраторної інфекції (SARI) при підозрі на захворювання COVID-19». Цей документ надає лікарям оновлене тимчасове керівництво ведення пацієнтів з підозрою і підтвердженням COVID-19. У ВООЗ вказують, що досвід Китаю, Республіки Корея, Сінгапуру та інших країн свідчить, що активне тестування і відстеження контактів в поєднанні із заходами соціального дистанціювання і мобілізацією громади можуть запобігти зараженню і врятувати життя людей.