Евакуацію громадян України з інших країн здійснюватимуть із кількох найбільших аеропортів. Про це 15 березня під час брифінгу повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. «Щоб ми могли простіше займатися поверненням українців додому, ми говорили про те, щоб обрати 5—6 пріоритетних напрямків і найбільших аеропортів, звідки можна буде організувати цю евакуацію», — сказав він.

В уряді розраховують, що ті компанії, які відправляли чартерами туристичні групи українців на відпочинок, так само чартерами повернуть їх назад. Водночас Владислав Криклій зауважив, що єдиного сценарію повернення співвітчизників немає, і стосовно кожної країни ухвалюватимуть окреме рішення. Тому при уряді й діє спеціальний штаб, який і розроблятиме план евакуації.

Зараз Міністерство інфраструктури формує перелік чартерних рейсів, якими громадяни України зможуть повернутись додому після 17 березня. За оновленням інформації пропоновано стежити на сайті Мінінфраструктури, а також на сторінках міністерства в соціальних мережах.

Тим часом кількість наших співвітчизників, які не встигли вчасно повернутися додому, істотно збільшилася в неділю, коли стало відомо, що кілька європейських авіакомпаній скасували рейси до українських аеропортів. За даними МЗС, причиною скасування стала помилка авіакомпаній, які вирішили, що заборона на польоти починається на добу раніше. Через це, зокрема, наші співвітчизники «застрягли» в аеропортах Франкфурта (ФРН) та Відня (Австрія ). Також статус «скасованих» мають усі рейси групи Lufthansa на понеділок — три з Франкфурта, два з Мюнхена, два з Відня, інформує «Європейська правда». Коли верстався номер, вирішувалося питання щодо поновлення у понеділок частини скасованих рейсів.

Окрім того, 15 березня стало відомо, що 730 наших громадян закрили на карантині в готелі Reech Oasis Beach Hotel (Шарм ель-Шейх, Єгипет) через виявлення у закладі двох туристів, інфікованих на COVID-19. У МЗС повідомили, що для надання консульської підтримки нашим співвітчизникам створено спеціальну групу оперативного реагування для допомоги посольству в Єгипті.

Натомість у неділю вже вдалося евакуювати з Італії 123 українців, які намагалися залишити країну наземним транспортом і застрягли на закритому кордоні. Прес-служба МОЗ учора повідомила, що в усіх пасажирів рейсу експрес-тести на COVID-19 показали негативний результат. Водночас евакуйовані зобов’язалися піти на

14-денну самоізоляцію, порушення якої передбачає відповідальність.

Посол України в Хорватії Василь Кирилич також поінформував у Твіттері, що з цієї країни вивезли ще дві групи українців, які звернулися до посольства у зв’язку зі скасуванням перевізниками рейсів. Загалом на момент, коли верстався номер, наші дипломати в Хорватії організували виїзд понад 40 українців. Нині готується вивезення ще однієї групи.

Як пообіцяв міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, дипломати докладуть усіх зусиль, щоб гарантувати дотримання прав наших співвітчизників за кордоном і сприяти їхньому поверненню додому.