Як повідомив під час брифінгу міністр інфраструктури Владислав Криклій, учора (станом на 14.00) аеропорт «Бориспіль» прийняв та відправив 56 літаків у різних напрямках. Найбільше — з Єгипту, де відпочивали наші співвітчизники. Цю інформацію підтвердив і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який поінформував, що перевізник SkyUp Airlines почав вивозити наших людей з Шарм-ель-Шейха.

За даними туроператорів, останнім часом в Єгипті відпочивало понад 12 тисяч осіб. В уряді розраховують, що наших співвітчизників повертатимуть перевізники, які співпрацюють з туроператорами, котрі продали путівки.

Водночас Владислав Криклій зауважив, що Україна поки не евакуйовуватиме наших громадян, які нині перебувають на карантині в готелі Reef Oasis Beach Resort. За його словами, туроператор запевнив, що поверне всіх додому, щойно закінчиться час карантину.

А загалом станом на вчора до МЗС звернулося 3644 наших громадян, які не змогли вчасно повернутися додому і потребують допомоги держави. Заступник міністра закордонних справ Євген Божок під час брифінгу запевнив, що жоден український громадянин не залишиться без допомоги. Водночас він зауважив, що найкращий спосіб заявити про свої потреби — це ідентифікувати себе. Він закликав співвітчизників за кордоном використовувати для цього консульську систему «Друг». За словам Євгена Божка, більшість людей, які зробили це, вже вдома. «Інформація, яку ви надали через систему «Друг», одразу потрапляє не тільки в посольство, а й у Міністерство закордонних справ та Міністерство інфраструктури. Це значно спростить планування повернення додому», — сказав Євген Божок.

Владислав Криклій у свою чергу поінформував щодо планів повернення наших співвітчизників з Польщі, Чехії та Німеччини і повідомив, що їх вивозитимуть, в тому числі, й залізничним шляхом. Окремо міністр згадав наших туристів, які застрягли в Шрі-Ланці, а це 105 чоловік. Він нагадав перевізникам, що існують міжнародні конвенції, що захищають права пасажирів. І якщо компанія продала квитки на рейс, то повинна його виконати. Владислав Криклій запевнив, що Україна в будь-якому разі поверне своїх громадян, але перевізнику буде виставлено відповідний рахунок за скасовані рейси.

Дмитро Кулеба у свою чергу закликав співвітчизників за кордоном зберігати спокій і запевнив, що Україна вивезе додому всіх, хто цього прагне.

А на запитання: «Як довго можуть триватимуть карантин та обмежувальні заходи?» відповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Під час брифінгу він повідомив, що карантин триватиме з урахуванням ситуації в Україні та в європейських країнах. Водночас він зауважив, що карантинні заходи можуть стати суворішими в разі поширення коронавірусу Україною.