За розробками біофармацевтичної компанії CureVac, чия штаб-квартира розташована в Тюбінгені, що в землі Баден-Вюртемберг, і про яку досі знали лише фахівці, нині стежить цілий світ. Адже вона працює над винайденням вакцини проти коронавірусу. За повідомленням директора компанії, препарат може з’явитися уже до літа.

Днями в Німеччині навколо цього спалахнув скандал. Видання Welt am Sonntag, з посиланням на анонімне джерело в уряді ФРН, повідомило, що президент США Дональд Трамп начебто пропонував компанії 1 млрд доларів — щоб перенести дослідження до Америки та забезпечити права на препарат винятково лише для США.

Компанія CureVac працює разом із федеральним Інститутом вакцин і біомедичних ліків імені Пола Ерліха над виробництвом вакцини проти вірусу. Компанія – приватна, й уряд не може їй заборонити укладати угоди, якщо того не вимагає виняткова ситуація.

Але німецький уряд негайно заявив, що жодна країна не повинна мати монополію на майбутню вакцину, а в такий драматичний час важливо розвивати міжнародне співробітництво, а не висувати власні національні інтереси на перше місце. Кабінет також ужив низку заходів на підтримку CureVac та провів з компанією переговори, запропонувавши фінансові стимули.

І хоча домовленостей поки що не досягнуто, але директор і співзасновник головного інвестора Dievini Hopp BioTech Holding Кристоф Хеттих уже заявив, що про подібні угоди, приміром, із США не може бути й мови. В інтерв’ю газеті Mannheimer Morgen він заявив: «Ми хочемо розробити вакцину для цілого світу, а не для окремих країн».

Тим часом компанія сподівається отримати експериментальну вакцину вже до червня-липня. Далі, після надання дозволів регулюючими органами, дослідження буде здійснено на людях. Науковці пояснюють, що майбутні ліки вміщують генетичний код, котрий може бути введений в організм і налаштувати клітини на виробництво бажаних терапевтичних білків. Цей підхід відрізняється від традиційного, коли такі білки синтезуються в лабораторіях і біореакторах. Вакцини спонукають клітини організму виробляти так звані антигени — сигнальні молекули на поверхні вірусів, котрі стимулюють імунну систему.

Берлін.