У переповненому таборі для біженців на острові Лесбос сталася трагедія, на яку звернули увагу всі правозахисні організації Греції та за її межами. Під час пожежі в таборі Морія загинула 6-річна дівчинка. Національне телебачення ERT повідомило, що вогонь виник в одному з контейнерів, де поселилася родина мігрантів. Причини пожежі з’ясовуються.

У зв’язку з цим трагічним інцидентом у грецькій пресі знову обговорюється проблеми мігрантів, умов, у яких вони живуть, і незручностей, що їх завдають жителям островів. У переповнених таборах панує антисанітарія. Через брак місць у центрах з прийому біженців грецька влада навіть направила в порт Мітіліні на острові Лесбос пасажирське судно, в каютах і салонах якого розмістили 450 біженців. Але й ця разова акція не вирішила проблему, бо на островах у таборах, розрахованих на 6000 осіб, їх уже понад 37 тисяч.

Владі минулого тижня вдалося домовитися із представниками ЄС про фінансове стимулювання біженців, які добровільно погодяться повернутися додому. Їм виплатять для цього до 2000 євро. Але виділених коштів вистачить тільки на 5000 людей. А що робити з рештою?

А також з тими, хто штурмував турецько-грецький кордон, сподіваючись прорватися на територію ЄС? Після того, як європейські організації із захисту прав людини стали обвинувачувати грецьку владу в нелюдяності, прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс домовився з канцлером Австрії Себастьяном Куртом про відряджання до зони конфлікту австрійських прикордонників. Польща також погодилася допомогти Греції в охороні кордонів ЄС. Як зазначають грецькі ЗМІ, за два дні — з 12 по 14 березня — роботи на кордоні поліцейських з інших країн ЄС ситуація заспокоїлася і не було зареєстровано жодної спроби його прориву. Не було волаючих інцидентів і на ділянці турецько-грецького кордону, яку патрулювали польські прикордонники.

Диво? Ні. Просто на турецькому боці побачили, що ЄС всерйоз занепокоєний ситуацією на своїх кордонах і, очевидно, за наказом з Анкари стали стримувати юрби біженців. Адже тепер голослівно обвинувачувати Грецію в перевищенні сили для зупинення мігрантів не вийде.