Увагу людей, котрі відпочивають у туристичному селі Пилипець, привертає не лише краса довколишніх гір. Вони також стають очевидцями дивовижного факту: поруч з гірськолижним витягом розташувався… звіринець. У вольєрі мешкають аж п’ятеро молодих оленів.

Про незвичний притулок для представників лісової фауни потурбувався місцевий 66-річний підприємець Володимир Петрище за чисто випадкової обставини. Якось дізнався про бідолашне маля-оленятко, яке тримав один чоловік у селі Торунь. Співчутливий чоловік вирішив визволити з неволі зморену й покалічену тваринку та купив її. Підлікувавши і підгодувавши в себе на базі відпочинку, спробував відпустити на свободу в лісовий масив під боком, а та хоч би що — лащилася до свого рятівника.

Довелося пану Володимиру змайструвати огорожу і годівницю, а відтак придбати ще й підлітка-самця у Запереділлі, який залишився без матері через браконьєрів. Пара розплодилася — зараз у комфортній кошарі, через яку протікає і струмочок, що служить за свіжий і чистий водопій, аж п’ятеро симпатичних тварин. Кожна має своє ім’я — Федя, Квітка, Зірочка... У їхньому раціоні отава, овес, капуста, буряк… Та й допитливі туристи сунуть гостинці — булочки, що для тварин особливо делікатесний харч, або цукерки. Найстарша трирічна Квітка так звикла до незнайомців, що писком обнюхує їхні кишені, чи, бува, не залишилися дарунки. Звісно, заїжджі залюбки фотографуються на згадку про перебування у закарпатському «Буковелі» в незвичному ракурсі.

Не обходиться і без підступних хвороб — доводиться інколи викликати й досвідченого ветлікаря з Національного природного парку «Синевир» Михайла Маслея, який у тамтешньому Реабілітаційному центрі бурих ведмедів піклується про здоров’я клишоногих.

Одного разу трапилося і така пригода. Хтось з невідомих навмисне зранку випустив табунчик оленів із хліва просто неба. Досхочу з цікавості прогулявшись між натовпами здивованих туристів, ці красені повернулися на режимний обід у свій дім-вольєр. Не так ручними, як свійськими стали оленята за дбайливого догляду господаря, засвідчивши цією пригодою свою міцну дружбу.

Василь НИТКА,
Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.

Міжгір’я Закарпатської області.