Триває евакуація наших співвітчизників з Єгипту.

Станом на 23.00 17 березня 11 тисяч 758 наших громадян повернулися в Україну. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ. Значно більшу цифру назвали в Державній прикордонній службі України. «З опівночі 16 березня до опівночі 17 березня державний кордон України загалом перетнуло майже 86,5 тисячі осіб як на в’їзд, так і на виїзд. Більшість з них — понад 50 тисяч — це українці, які поверталися додому із-за кордону», — йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті ДПСУ. Вочевидь до статистики прикордонників потрапили українці, які в’їхали на Батьківщину самостійно. Вчора міністр інфраструктури Владислав Криклій під час засідання уряду заявив, що Україні ще належить евакуювати 35 479 громадян 175 рейсами. 

Раніше Владислав Криклій анонсував на 17 березня евакуацію українців, які застрягли в аеропорту Шрі-Ланки. МЗС поінформувало: «Україна сформувала точки-хаби, з яких громадяни України гарантовано зможуть дістатись до України безплатно або за пільговими цінами. Список хабів ще буде оновлюватись. Коли і звідки відправлятимуться рейси — громадянам повідомлятимуть посольства».

А глава МЗС Дмитро Кулеба розповів у Фейсбуку, що вдалося відновити транзитний маршрут для товароперевізників з Італії через Словенію. «Фури, які застрягли в епіцентрі пандемії в Італії, зможуть доїхати додому попри закриті кордони між країнами ЄС», — повідомив Кулеба.

Також «нашому посольству в Угорщині та консульству в Ніредьгазі (Угорщина — Ред.) вдалося спільно налагодити з прикордонниками обох країн ефективний механізм повернення додому — з українського боку приїжджають таксі чи індивідуальні перевізники, угорські прикордонники повідомляють українців, які чекають на кордоні, вони підсідають в машину, перетинають кордон і повертаються додому», — написав міністр.

Тим часом очікують на евакуацію українці в Чехії та Австрії. Посол України у Чеській Республіці Євген Перебийніс написав у Твіттері, що понад 3000 громадян України зареєструвалися в Посольстві у Чехії для евакуації. «Працюємо 24/7 з метою повернення наших громадян на Батьківщину. Частина з них повернеться ближчими днями спецрейсами SkyUp. Готуємо також з колегами з Варшави відправку громадян в Україну спецпотягами», — повідомив посол.

Щодо евакуації з Австрії, то, за словами Дмитра Кулеби, дипломати шукають розв’язання цієї проблеми. «Частина людей, які не можуть перетнути кордон (між Австрією та Угорщиною. — Ред.), перебувають прямо на території Посольства України в Австрії, де забезпечені всім необхідним. На кордон також виїхали наші дипломати, щоб забезпечити громадян їжею та водою».

Фото зі сторінки у Фейсбуку Дмитра КУЛЕБИ.

Цитата

«Не можна гасити пожежу заплющеними очима. Ми не зможемо зупинити пандемію, якщо не знатимемо, хто заражений. Наш заклик до країн простий: тестуйте, тестуйте і тестуйте! Тестуйте кожен підозрілий випадок!»

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом ГебреЄсус.