Повідомляє прес-служба компанії. Сировину, що надійшла з Азербайджану, перекачують нафтопроводом Одеса — Броди і однією з двох гілок магістрального нафтопроводу «Дружба» на НПЗ Білорусі.

Як зазначається, нафта сорту Azeri Light надійшла на кордон між Україною та Білоруссю вранці 17 березня. Надання послуг з транспортування нафти в Білорусь здійснюється в рамках договору, укладеного до кінця року. За тиждень до України прибуло два судна з азербайджанською нафтою.

Нагадаємо, напередодні нового року Білорусь не змогла домовитися з Росією про постачання нафти. Тоді наголошувалося, що білоруський лідер Олександр Лукашенко доручив уряду знайти альтернативні джерела для забезпечення імпорту нафти до країни. В січні Білорусь купила у Норвегії більш як 80 тисяч тонн нафти з родовища Johan Sverdrup, що за своїми якостями порівнянна з російською маркою Urals. Танкер прибув у порт литовської Клайпеди, після чого нафта була доставлена до Білорусі залізницею.

Україна зацікавлена у стабільній роботі білоруських НПЗ (передусім Мозирського) через те, що Білорусь — наш найбільший зовнішній постачальник нафтопродуктів, а по окремих видах палива залежність від північної сусідки сягає 40—60 відсотків. Експерти припускають, якщо в Білорусі виникнуть проблеми з сировиною і обсяги поставок нафтопродуктів до України зменшаться, то потрібно буде це якось компенсувати.

ФАКТ

Травневі ф’ючерси на нафту марки Brent подешевшали ще на 4,4%, до 28,73 долара за барель — це мінімальна ціна закриття ринку в лютому 2016 року, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Експерти AxiCorp зазначають, що глобальний попит на нафту продовжить падати на тлі закриття кордонів багатьма державами через пандемію коронавірусної інфекції і перебування на карантині людей і цілих компаній. За оцінками IHS Markit, надлишок світової пропозиції нафти в період з лютого по травень 2020 року може становити від 4 млн барелів до 10 млн барелів на місяць.