«Це справді дуже важливо для вашого життя та вашого здоров’я. Є й інший позитив у карантині: вперше за довгий час у Києві різко зменшився рівень забруднення повітря. І це не може не тішити», — наголосив він у відеозверненні, додавши, що продуктові магазини, аптеки, АЗС, банки, страхові компанії та всі державні органи працюють.

Окремо Президент подякував Верховній Раді, яка не пішла на карантин і продовжує працювати у комітетах, тож у разі необхідності зможе швидко зібратися для ухвалення важливих законів.

Щодо українців, які не встигли повернутися із-за кордону до 17 березня, то В. Зеленський пообіцяв усіх повернути додому: «Когось швидше, когось — трішки пізніше, але ви обов’язково будете на батьківщині».

Водночас він закликав громадян, що перебувають за кордоном, насамперед зареєструватися у системі ДРУГ за посиланням: https://friend.mfa.gov.ua/, де повідомити про країну, в якій вони перебувають, й надати якомога більше інформації про суть проблеми у розділі «Коментар до подорожі».

«Якщо вам не вдалося зареєструватися, зверніться до українського посольства чи консульства на території країни, де ви знаходитесь. Це можна зробити електронною поштою або за телефоном гарячої лінії. Всі контакти ви знайдете на офіційних сторінках відповідних установ або на сайті МЗС», — зауважив глава держави, додавши, що можна написати й на сторінках посольств і консульств у соцмережах.

«У місця найбільшого скупчення наших громадян будуть відправлені спеціальні рейси, які повернуть вас додому», — запевнив він і повідомив також про створення так званих хабових точок: «Потрапивши туди, ви зможете дістатися до України безкоштовно або за пільговими цінами». Йдеться про міста: Стамбул, Дубай, Абу-Дабі, Прага, Берлін, Варшава, Перемишль, Відень, Братислава, Рига та Вільнюс. Уся детальна інформація буде на офіційному сайті МЗС.

Українців, які планують повернутися в Україну на власному авто чи автобусі, Президент закликав уважно ознайомитися з обмеженнями в країнах, через які пролягатиме їхній маршрут (інформацію щодо цього можна знайти в розділі новин на сайті МЗС) та ознайомитися з режимом роботи пропускних пунктів на державному кордоні України (відповідна інтерактивна карта доступна на сайті Нової митниці за посиланням: http://www.customs.gov.ua/? p=533).

В. Зеленський закликав українців дотримуватися правил не тільки особистої, а й інформаційної гігієни і довіряти інформації лише з офіційних джерел. Зокрема, дізнатися актуальну інформацію щодо протидії коронавірусу можна: на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я, сторінках у Фейсбуці та Твіттері, на офіційних телеграм-каналах МОЗ України та Коронавірус_інфо.

Відповіді на основні запитання про COVID-19 є тут: http://covid19.com.ua

Фото: president.gov.ua