Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест у зв’язку із черговим неузгодженим візитом президента Російської Федерації Володимира Путіна до тимчасово окупованої Російською Федерацією території України — Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, який розпочався 18 березня 2020 року. «Україна вважає цей візит, як і усі попередні неузгоджені з українською стороною поїздки російських посадовців до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та

м. Севастополь, грубим порушенням російською стороною державного суверенітету і територіальної цілісності України, цинічним і демонстративним нехтуванням російською стороною загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, у тому числі Статутом ООН, резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, зобов’язаннями РФ за двосторонніми та багатосторонніми договорами, сторонами яких є Україна та Російська Федерація», — зазначається у документі.

У МЗС підкреслюють, що Крим і Севастополь є і надалі залишатимуться невід’ємною частиною суверенної території України.

«Жодні поїздки російських посадовців на окупований півострів, як і незаконне будівництво так званого «Кримського мосту», не є ознаками зміни статусу цих українських адміністративних одиниць, закріпленого у Конституції України та визнаного міжнародним співтовариством», — запевняють українські дипломати.

У зв’язку з візитом В. Путіна до Криму і м. Севастополь російському зовнішньополітичному відомству передано ноту протесту.

Неузгоджений візит до окупованого півострова відбувся у шосту річницю його захоплення. Нагадаємо, саме 18 березня Росія незаконно «приєднала» український півострів, порушивши тим сам територіальну цілісність України (гарантом якої вона була згідно з Будапештським меморандумом), низку двосторонніх документів, серед яких рамковий Договір про дружбу, співробітництво і партнерство, а також принципи міжнародного права.

Про чергову дату окупації півострова згадали в Євросоюзі. В заяві верховного представника з зовнішньої та безпекової політики ЄС Жозепа Борреля вказується, що Євросоюз не визнає і не збирається визнавати незаконну анексію Автономної Республіки Крим та Севастополя Росією. Ж. Боррель підкреслив, що ЄС продовжуватиме свою політику невизнання, зокрема, зберігаючи санкції проти РФ. Він закликав усі держави ООН запровадити подібні обмежувальні заходи.

У США із заявою стосовно Криму днями виступив сенатор Боб Менендес, повідомляє Радіо «Свобода». «Нині, як і шість років тому, Крим залишається територією України. Крапка», — заявив Менендес, який є членом сенатського Комітету міжнародних відносин. Раніше, наприкінці лютого, з такою само заявою виступив і держсекретар США Майк Помпео.

Тим часом у Росії з’явилися сподівання на те, що пандемія COVID-19 може стати причиною скасування санкцій. Зокрема, про це заявив член Ради Федерації Костянтин Косачов.

На думку речниці українського МЗС Катерини Зеленко, такі заяви свідчать про відчутний вплив санкцій на російську економіку. «Ми впевнені, що Росія має ефективний і швидкий шлях позбутися міжнародного санкційного тиску — це припинити агресію проти України, припинити окупацію українських земель, виплатити компенсацію за завдану шкоду», — заявила речниця МЗС. На її думку, світ справді повинен об’єднатися у боротьбі з коронавірусом, «проте така боротьба не має бути приводом для ігнорування або безкарності триваючої агресії Росії проти України».