За його словами, виконується 57 авіарейсів, які повертають додому 11,5 тисячі українців, зокрема, з Австрії та Шрі-Ланки. Спеціальним президентським бортом доставлено з Відня 33 громадянина, серед яких — 18 жінок, п’ятеро дітей та люди літнього віку. Спільно з польською залізницею працюють над запуском спецпотягів для евакуації українців з Польщі.

«Органи державної влади, заклади охорони здоров’я, продуктові магазини, аптеки, АЗС працюють і будуть працювати. Те саме стосується банків», — запевнив глава держави, нагадавши, що забезпечено спецтранспорт для безперебійної доставки на роботу працівників стратегічних підприємств та об’єктів критичної інфраструктури.

Президент повідомив, що підписав закон, який забороняє банкам нараховувати будь-які пені, штрафи, підвищені відсотки за кредитами на споживчі потреби. Протягом двох днів Національний банк має розробити пільговий режим для всіх позичальників на час карантину.

Володимир Зеленський укотре закликав усіх українців довіряти тільки офіційним джерелам інформації — офіційним сторінкам МОЗу, уряду, Верховної Ради, Офісу Президента. Він також наголосив, що ніхто не може змусити працівників піти з роботи «за власним бажанням», якщо такого бажання немає, порадивши, якщо керівник чинить тиск — одразу повідомляти в поліцію. Глава держави повідомив, що було проведено розмову з керівниками державних і комунальних підприємств, котрих попередили про відповідальність за тиск на працівників. «Якщо ситуація продовжиться — вони будуть покарані», — сказав Президент. А керівників приватних компаній Володимир Зеленський закликав не тільки не порушувати закон, а й насамперед залишатися людьми: «Коронавірус мине. Криза також. Прибутки повернуться. А честь та повагу повернути не вдасться».

Президент заявив, що з 1 квітня 2020 року уряд буде готовий виплатити додаткову тисячу гривень тим, хто має пенсію менше п’яти тисяч гривень. А з 1 травня 2020 року буде проведено індексацію пенсій.

Щодо народного депутата України Сергія Шахова, котрий захворів на коронавірус, а наразі його ізольовано, — Президент повідомив, що парламентарія не було в залі засідань Верховної Ради України під час позачергового засідання. Встановлено повний список осіб, з якими він контактував останнім часом. Усі вони пройдуть швидкий тест на коронавірус.

Зеленський також запевнив, що ніхто не виселятиме студентів з гуртожитків. За його словами, це питання — на особистому контролі Прем’єр-міністра. А всім керівникам закладів професійно-технічної та вищої освіти вказано на неприпустимість примусового виселення студентів. Президент звернувся до студентів: якщо хтось каже їм виселятися — показати його звернення та відповідний документ на сайті Міністерства освіти і науки.

Глава держави повідомив, що освітянам буде збережено і виплачено середню заробітну плату за час карантину. Для підготовки учнів до ЗНО запущено щоденні трансляції онлайн-уроків. З 8-ї до 9-ї ранку, а також з 18-ї до 21-ї їх можна переглянути на телеканалі «Рада», а також знайти на YouTube-каналі Міністерства освіти і науки України. Окрім цього, наступного тижня буде запущено централізовану систему онлайн-уроків дистанційного навчання для учнів з п’ятого по одинадцятий клас.

Володимир Зеленський дав нову пораду, чим можна зайнятися вдома під час карантину: за посиланням museums.authenticukraine.com.ua можна знайти віртуальні тури українськими музеями просто неба. За цим: inlviv.in.ua — 25 музеїв Львівщини, які можна відвідати онлайн. А ось тут: incognita.day.kyiv.ua — віртуальні екскурсії в понад 20 музеїв з усієї України.

Фото: president.gov.ua