У зв’язку з оголошенням постановою Кабінету Міністрів на всій території України карантину задля запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 з 12 березня 2020 року по 3 квітня 2020 року заборонено регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученнях (крім перевезення легковими автомобілями).

Водночас уряд дав роз’яснення, як можуть відбуватися регулярні спеціальні перевезення в умовах карантину.

Уряд роз’яснив, що такі перевезення, відповідно до пунктів 13, 45—50 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997р. № 176) можуть організовуватися для перевезення працівників підприємств, установ та організацій, а також учнів, студентів та інших організованих груп пасажирів.

Спецеперевезення можуть здійснюватися відповідно до умов, зазначених у паспорті маршруту, та на підставі договору автоперевізника з підприємством, установою та організацією, яка виступає замовником послуг. Перевезення організованої групи пасажирів мають здійснюватися за певним маршрутом і визначеним розкладом руху протягом передбаченого договором строку.

«Отже, на цей час допускається перевезення пасажирів — працівників підприємства, установи, організації за спеціальними регулярними перевезеннями, організованими відповідно до пунктів 13, 45—50 Правил», — наголошується в Роз’ясненнях Міністерства інфраструктури України, опублікованих на Урядовому порталі. До того ж такі перевезення пасажирів можуть здійснюватися в кількості до 10 осіб в одному автобусі та з використанням засобів індивідуального захисту.

Вл. інф.