Дата не кругла, але поважна.

У цьому році Юрій Іванович відзначає ще подвійний ювілей: 50 років служіння справі зміцнення одвічних дружніх відносин між народами України і Болгарії та десяту річницю встановлення у Києві за його власної ініціативи та проектом Пам’ятника воїнам, які визволили Болгарію від п’ятивікового османського поневолення. Пам’ятник став як дороговказ, як «дорожня карта» на шляху подальшого зміцнення та розвитку економічних, наукових, культурних відносин між Україною та Болгарією.

Юрій Сєдих зробив вагомий особистий внесок у зростання авторитету Товариства «Україна — Болгарія», поширення його впливу на вирішення актуальних питань покращення міждержавних відносин між Україною та Болгарією, миру та злагоди в суспільстві.

У його власному доробку проведення багатьох науково-технічних конференцій, семінарів за участі болгарських спеціалістів, зустрічі Потягів дружби з Болгарії, авторські виступи в ЗМІ, виїзди до Болгарії по обміну передовим досвідом, численні статті в газетах «Роден край», «Урядовий кур’єр», «Голос України», «Народна армія», «Культура та життя» тощо.

Він має нагороди: ордени «За заслуги» III ступеня, «Миру» ІІ ступеня Української Ради миру, «Громадянська мужність» Міжнародної організації «Антитерористична єдність», «За єдність України» Національного комітету по боротьбі з корупцією, Пошани Ради національних спільнот України та багато почесних відзнак.

Болгарія вшанувала його вищими державними нагородами: «Мадарски конник», «Золота лаврова гілка» Міністерства закордонних справ, Почесними грамотами та подяками державних керманичів.

Проте Юрій Іванович залишається скромною людиною. Щирий, цікавий співрозмовник, відверта в спілкуванні людина, ветеран міста-героя Києва є прикладом патріотичного служіння Україні. Його прізвище вже вписано у літопис-книгу «Твої імена, Україно».

«Даруй людям добро, покладайся на долю, але роби власне життя. Не зупиняйся у дорозі навіть у найскрутнішу годину» — це життєве кредо Юрія Івановича Сєдих. І ми віримо, що він ще довго буде переможно йти обраним шляхом. Бажаємо нашому керівникові та другу міцного здоров’я і подальших успіхів.

Маргарита ЗНАМЕНСЬКА,
Христо РОГЛЄВ,
Сергій ПЄТКОВ,
віце-президенти Товариства «Україна — Болгарія».