Виконавчий комітет Вараської міської ради звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля по допомогу та підтримку у вирішенні проблемних питань в умовах загрози поширення коронавірусу COVID-19 та запровадження з 01.04.2020 нової моделі фінансування закладів охорони здоров’я.

«Місто Вараш є містом-супутником стратегічного об’єкта — ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» (8 тис. працівників) з річним обсягом виробництва електроенергії майже 19 млрд кВт/год., що становить приблизно 21% від виробництва атомними електростанціями України, — йдеться у тексті звернення. — Надання медичної допомоги населенню громади та працівникам ВП «РАЕС», зокрема в умовах загрози поширення інфекційного захворювання — коронавірусної інфекції COVID-19, здійснює потужний Державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина № 3 МОЗ України» (далі — СМСЧ № 3), що має вищу акредитаційну категорію та складається із таких відділень: поліклінічне, операційне, акушерсько-гінекологічне (з пологовим будинком), інфекційне, хірургічне, кардіологічне, дитяче соматичне, терапевтичне, неврологічне, травматологічне, приймальне, відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії, лікувально-діагностичні підрозділи, здоровпункт РАЕС та цілодобова лабораторія проведення клінічних та лабораторних досліджень.

Також на базі СМСЧ № 3 функціонують підрозділи Рівненського обласного центру медико-соціальної експертизи та обласного бюро судово-медичної експертизи, що надають послуги мешканцям Дубровицького, Зарічненського, Володимирецького, Рокитнівського районів та міста Вараш.

Інфекційне відділення СМСЧ № 3 обслуговує, в тому числі, мешканців Володимирецького району, оскільки у лікарні селища Володимирець немає інфекційного відділення.

В умовах державного реформування системи охорони здоров’я та відповідно до положень Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» у 2020 році в Україні запроваджується програма медичних гарантій, при цьому змінюється механізм фінансування медичного обслуговування населення відповідно до договорів з Національною службою здоров’я України.

Щоб отримати фінансування за договорами з НСЗУ, з 2020 року спеціалізовані медичні заклади по всій країні проходять процедуру реорганізації на комунальні некомерційні підприємства.

З метою виконання законодавства України з реформування системи охорони здоров’я України Вараською міською радою прийнято рішення від 03.04.2015 № 1909 щодо надання згоди на прийняття цілісного майнового комплексу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 3 МОЗ України» у власність територіальної громади міста. Це рішення з відповідним пакетом документів не раз направлялося до МОЗ України. У 2019 році виконавчим комітетом Вараської міської ради також направлені звернення щодо прискорення передачі цілісного майнового комплексу Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 3 МОЗ України» у комунальну власність: до МОЗ України (лист від 25.02.2019 р. № 2/02.3-04/01, лист від 22.08.2019 р. № 16/02.3-04/01, лист від 11.09.2019 р. № 21/02.3-04/01), до КМУ (лист від 05.12.2019 р. № 35/02.3-04/01), до народних депутатів України В. Яніцького (лист від 12.06.2019 р. № 11/02.3-04/01) та В. М’ялика (лист від 22.11.2019 р. № 32/02.3-04/01) тощо.

Чекають термінового реагування в умовах карантину

На сьогодні питання передачі Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 3 МОЗ України» у комунальну власність залишається невирішеним — розпорядження Кабінету Міністрів України щодо передачі СМСЧ № 3 немає.

Водночас Бюджетним кодексом України передбачено фінансування закладів охорони здоров’я, зокрема спеціалізованих медико-санітарних частин, за рахунок медичної субвенції та за рахунок коштів місцевих бюджетів, лише до 01.04.2020. Відповідно до абзацу 3 підпункту 2 пункту 11 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України на утримання СМСЧ № 3 з 01.04.2020 видатки з місцевих бюджетів не будуть здійснюватися та не буде здійснюватися фінансування з державного бюджету шляхом виділення медичної субвенції, що призведе до позбавлення права населення громади на охорону здоров’я, медичну допомогу, гарантованого Конституцією України.

Повідомляємо, що з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19, згідно з рішенням уряду, з 16 березня по 3 квітня на території міст-супутників атомних електростанцій держпідприємства «Енергоатом», в яких проживає та розміщується персонал атомних електростанцій, обмежено в’їзд та виїзд та введено особливий карантинний режим.

Враховуючи вищевикладене, з метою недопущення закриття медичного закладу ДЗ «СМСЧ № 3 МОЗ України» в умовах загрози поширення інфекційного захворювання коронавірусної інфекції COVID-19, для забезпечення стабільної роботи стратегічного об’єкта ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом», дотримання законодавства щодо цивільного захисту населення на території міста, де розміщено стратегічний об’єкт, недопущення зростання протестних настроїв та соціального напруження серед мешканців громади просимо Вас терміново вирішити питання щодо забезпечення фінансовим ресурсом утримання Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 3 Міністерства охорони здоров’я України» у 2020 році».

Сергій АНОЩЕНКО, міський голова.

Вараш Рівненської області.