П’ятдесят рекламних щитів, частина з яких підсвічена вночі, з цитатами з творів Михайла Коцюбинського встановлено у Вінниці з ініціативи міської влади.

— Це подарунок вінничанам до 150-річчя з дня народження нашого великого земляка, яке відзначатимемо 17 вересня, — каже секретар Вінницької міськради Сергій Моргунов.

Цитати та короткі фрагменти з творів Сонцепоклонника супроводжуються його портретами або фотографіями обкладинок книжок чи афіш кінофільмів. Їх підбирали працівники музею-садиби Михайла Коцюбинського у Вінниці.

— Це була надзвичайно приємна місія для кожного, хто працює у будинку, де жив письменник, — розповідає директор музею Федір Панчук. — Важливо, що міська влада зініціювала і втілила такий проект самостійно. Тому він став приємною несподіванкою навіть для нас, хранителів пам’яті про видатного земляка. 

Схвально поставилися до проекту у Вінницькому державному педуніверситеті, який носить ім’я Коцюбинського. Добрі відгуки доводиться чути від багатьох вінничан, які не мають стосунку до творчості, але отримали можливість дізнатися про славетного майстра слова.

«Я весь серед своїх героїв, живу їх життям, поділяю їх радості і горе, говорю їх мовою, відданий їх інтересам», — подано на одному з щитів фрагмент з листа Коцюбинського до дружини.

«Дитячий вік мій пройшов у Вінниці... на багатім природою, теплім, прекраснім Поділлі», — ці слова підсвічуються вночі на одному з сіті-лайтів на проспекті Коцюбинського.

Виготовила конструкції з цитатами із літературних творів одна з київських рекламних компаній. За словами її PR-директора Тетяни Денисюк, для рекламістів робота стала своєрідним уроком літератури, ковтком чистого повітря з берегів Південного Бугу, неподалік якого стоїть музей-садиба.

 

Вінницька область.