Але всупереч цьому чимало громадян ігнорували розпорядження влади. Аж до того дня, поки не було ухвалено рішення про жорсткі штрафи за їх порушення.

У землі Північний Рейн-Вестфалія випущено каталог штрафів за недотримання правил зі стримування поширення COVID-19 — щоб знали всі, що очікує неслухів і порушників загальнонаціональних норм.

Приміром, ті, хто порушує заборону на обмеження соціальних контактів — зустрічі більш ніж двох осіб, будуть оштрафовані на 200 євро; за проведення пікніків кожен з учасників заплатить 250 євро; за вживання придбаної у ресторанах і закусочних їжі на відстані менш як 50 метрів від закладу — 250 євро. Організація спортивних заходів каратиметься штрафом в 1 тис. євро. Проте індивідуальні заняття спортом на свіжому повітрі дозволені.

Суворіші штрафи доведеться сплатити керівникам організацій і компаній за відмову виконувати карантинні правила. Приміром, ті, хто, за розпорядженням влади, не зачинив бар, клуб чи фітнес-студію, сплатять по 
5 тис. євро. Але для таких можливі й додаткові штрафи — в разі, якщо вони отримують вигоду від порушень: за повторне — штраф до 25 тис. євро.

«Презентуючи» каталог штрафів, прем’єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія Армін Лашет заявив: «Ситуація серйозна. Це — питання життя і смерті. Сувора заборона на контакти, безперечно, допоможе зменшити ризик зараження». Прем’єр зазначив, що до всіх порушників закону застосовуватиметься політика «нульової терплячості»: вони будуть послідовно і жорстко каратися.

Берлін.