Це вже тринадцята почесна консульська установа Литви в Україні й перша, відкрита цьогоріч.

Посаду почесного консула Литви в Кропивницькому і Кіровоградській області обійматиме засновник агрохолдингу «АЙ ЕНД Ю ГРУП ЮКРЕЙН» Сергій Тарасов (на знімку крайній ліворуч).

«Відкриття Почесного консульства в Кропивницькому зміцнить економічні та культурні зв’язки Литви та України. Відтак у центрі України з’являться нові можливості для розвитку взаємовигідних відносин між обома країнами», — зазначив на церемонії відкриття Сергій Тарасов.

Зазвичай право стати почесним консулом надається відомим місцевим підприємцям, які сприяють економічному та суспільному розвитку регіону. Засновник агрохолдингу «АЙ ЕНД Ю ГРУП ЮКРЕЙН» Сергій Тарасов відомий своїм відповідальним ставленням до розвитку аграрного сектору Кіровоградщини та меценатством. Також він має тісні зв’язки з бізнес-колами Литви.

Урочиста церемонія вручення Сергію Тарасову екзекватури — документа, який дає право на виконання обов’язків почесного консула Литовської Республіки, відбулася 18 лютого 2020 року в Міністерстві закордонних справ України.

«Поява в Кропивницькому Почесного консульства реально допоможе розвитку бізнес-клімату Кіровоградщини, — переконаний Сергій Тарасов. — Співпраця бізнесменів нашого регіону з їхніми литовськими колегами стане більш корисною та вигідною для наших держав».

Примітно, що саме в 2020-му відзначається 30-та річниця відновлення незалежності Литви, з нагоди чого в Україні відбувається низка урочистих заходів.

Фото надано автором.