У цей складний час Європейський Союз пообіцяв виділити Албанії і Північній Македонії кошти на боротьбу з коронавірусом і підтримку економіки через вимушені простої малих і середніх підприємств. 

Як зазначає албанське інформагентство Telegrafi, таке запевнення від ЄС надійшло одразу після ухвалення рішення про початок переговорів про вступ цих двох країн до співтовариства.

Албанія отримає загалом 50 млн євро з обов’язковою умовою, що 4 млн із них витратить зараз на купівлю медобладнання і засобів санітарії, необхідних для боротьби з COVID-19, 11 млн направить на соціальний захист населення і 35 млн євро використає для відновлення економіки країни після пандемії.

Північна Македонія одержить 69 млн євро. І, як повідомив міністр закордонних справ Нікола Димитров, повинна буде розподілити їх так: 4 млн виділити на придбання медобладнання, 12 млн цільовим призначенням відправити малим і середнім підприємствам, 3 млн — на пряму бюджетну підтримку, 50 млн використати для відновлення економіки.

Виділення європейських коштів — підтвердження того, що в ЄС уже вважають ці країни членами великої європейської родини й прагнуть, щоб вони не ввійшли в переговори в плачевному економічному стані.