Спалах епідемії коронавірусу завдав нищівного удару світовій економіці. Україна також не стала винятком. Тож нині стоїть питання про створення Стабілізаційного фонду з розміром 124,2 мільярда гривень для боротьби з епідемією, для чого напрацьовуються відповідні законопроекти. Для наповнення фонду пропонуються різні джерела надходжень, зокрема секвестр бюджету.

Водночас партія «Слуга народу» заявила, що відмовляється від державного фінансування діяльності партії на 2020 рік, як це передбачено законом. Про це повідомив очільник партії, перший заступник голови парламентської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

«Ми просимо перенаправити всю суму бюджетного фінансування діяльності партії до Стабілізаційного фонду, що створюється Кабінетом Міністрів, та спрямувати ці гроші на потреби українських медиків, які борються сьогодні з пандемією коронавірусу», — заявив він і закликав усі парламентські партії, які за законом мають фінансування з бюджету, вчинити так само. Адже загальна сума, що спрямовується законом на діяльність партій, становить 212,6 мільйона гривень. «За ці кошти країна зможе забезпечити медиків належною кількістю засобів індивідуального захисту, здійснити доплати за роботу в умовах пандемії або витратити їх на інші цілі, які українські медики вважатимуть за пріоритетні», — сказав він.

Тим часом народні депутати продовжують активно надавати гуманітарну допомогу. Зокрема, офіс «Європейської солідарності» нині перетворився на справжній волонтерський хаб. Там готують допомогу для людей по всій Україні. Крім того, Фонд народного депутата Петра Порошенка та Софія Федина відправили реанімаційне обладнання на Тернопільщину.

За словами народного депутата Ірини Констанкевич (група «За майбутнє»), вітчизняна медицина, система охорони здоров’я продемонструвала повну неготовність до такого серйозного виклику, як коронавірус. Досі повертаються із-за кордону заробітчани, які можуть бути потенційними носіями інфекції. Тому потрібно, щоб на місцях людям пояснювали, наскільки важливо бути в самоізоляції. «Медикаментів і масок у медичних закладах немає. Донедавна на Волині можна було порахувати на пальцях кількість апаратів штучної вентиляції легень. За ініціативи народного депутата Ігоря Палиці було створено кризовий штаб, а з його фонду «Тільки разом» виділено 20 мільйонів гривень на нагальні потреби», — повідомила вона.

У «Голосі» вкотре акцентували увагу на захисті людей старшого віку. На думку народного депутата Юлії Клименко, має бути організована потужна інформаційна кампанія з нагадування літнім людям, що вони не мають виходити з дому, бо саме їм вірус загрожує найбільше. «Влада повинна робити це 24/7. Без цього жодні адміністративні засоби не спрацюють», — переконана вона, додавши, що, крім комунікації від держави, кожен має поговорити зі своїми батьками, бабусями і дідусями та забезпечити їх на час карантину необхідними продуктами та медикаментами.

Народний депутат Вадим Новинський (ОПЗЖ) передав лікарням Маріуполя два апарати штучної вентиляції легень та засоби індивідуального захисту, повідомив наш власкор по Донеччині Владислав ЛЕОШКО.

Кожен апарат штучної вентиляції легень розрахований на одночасне надання допомоги двом пацієнтам. Передані депутатом апарати будуть розподілені між Лікарнею швидкої медичної допомоги та дитячим інфекційним відділенням міськлікарні № 4. Також до комплекту ввійшли сучасні захисні водовідштовхувальні костюми та спеціалізовані окуляри для медичного персоналу лікарні.

«Нині час, коли кожен повинен виявити свої найкращі душевні якості. Маємо допомагати одне одному і підтримувати. Сподіваюся, що апарати допоможуть надати якісну медичну допомогу маріупольцям. А засоби індивідуального захисту — убезпечи-ти лікарів», — сказав В. Новинський під час передачі апаратів.

Слова подяки народному депутату висловив міський голова Вадим Бойченко. Він підтвердив важливість спільних зусиль і необхідність допомагати медичним працівникам у сучасних складних умовах.

«Сьогодні головні наші герої — лікарі, і нині як ніколи важливо захистити та забезпечити їх усім необхідним. У нинішній боротьбі з інфекцією необхідна консолідація зусиль державної, регіональної та місцевої влад. Ключове — спільна відповідальність муніципалітету, бізнесу, медпрацівників і кожного жителя. Кожен повинен дотримуватися заходів профілактики. Тільки спільними зусиллями ми зможемо не допустити поширення коронавірусу в країні та нашому місті», — сказав він.

Міський голова зазначив, що в Маріуполі вжито комплекс заходів, які дають змогу контролювати ситуацію. Вадим Бойченко нагадав, що в місті зафіксовано лише один підтверджений випадок захворювання на коронавірусну інфекцію.

Вл. інф.