Багато в чому завдяки гуртовому ринку «Шувар». Сюди великими фурами завозять продукцію з усієї України.

— Більшість нашої продукції вирощена у дрібних господарствах. Закриття призведе до того, що фермери позбудуться головного каналу збуту і змушені будуть взагалі піти з бізнесу, — каже керівник «Шувару» Іван Федишин.

В Україні понад 80% вирощування овочів та фруктів зосереджено в руках дрібних виробників. Останній сезон для фермерів був складним, адже через критично низькі ціни вони не встигли розпродати продукцію, яка досі залишається у сховищах. Усі, за винятком картоплярів, працювали на межі рентабельності. Тому сподівалися весною розпродати продукцію за трохи вищими цінами. Але якщо закрити ринки, то фермери не зможуть збути овочі та фрукти і не матимуть коштів для сівби. Наслідком таких кроків може стати істотне скорочення виробництва в 2020 році й зростання цін на городину, інформує наш кореспондент Богдан КУШНІР.

У Хмельницькому після кількаденного карантину відновлюють роботу чотирьох найбільших продовольчих ринків. Вони працюватимуть за скороченим графіком чотири дні на тиждень. Відкрити дозволили лише ті точки, що продають продукти та розсаду, насіння, засоби захисту рослин. Керівників ринків зобов’язали стежити за кількістю людей та обмежувати вхід. Після закінчення роботи територію ринків мають дезінфікувати, дізналася наш власкор Ірина КОЗАК.

Міська влада Ніжина також дозволила працювати продовольчим ринкам.

Підприємці при цьому мають забезпечити 10 квадратних метрів простору на одного покупця, дистанцію не менш як 1,5 метра між відвідувачами тощо. Має відбуватися продаж винятково фасованої продукції, з’ясував наш кореспондент Василь ЧЕПУРНИЙ.

А от У Шостці на Сумщині базар перемістився в Інтернет. За словами міського голови Миколи Ноги, кібер-технологію розробили місцеві програмісти.

Проекту присвоїли назву «У Шостці». Він має електронну адресу та сторінку у Фейсбуці і дасть змогу поєднати інтереси підприємців та споживачів: одним необхідно продати товари, а іншим придбати необхідне, повідомляє наш кореспондент Володимир ЧЕРНОВ.

Не втрачати пильності

У Чернівецькій області зафіксували п’ять нових випадків захворювання на коронавірус. Серед інфікованих — двоє дітей та троє дорослих. Є й приємна новина — вже вилікувалися троє буковинців. Серед них одна дитина.

На сьогодні на Буковині зафіксовано 47 випадків інфікування коронавірусом, один — летальний. До мешканців області звернувся голова ОДА Сергій Осачук. Він закликав не втрачати пильності й суворо дотримуватися усіх карантинних обмежень. Тим часом медики з інших областей почали звертатися до буковинських колег за порадами. Зокрема, вчора відбулася відеоконференція з фахівцями зі Львова.

Сергій СУЛИМА.

Жінка у задовільному стані

На Закарпатті підтверджено перший випадок COVID-19 лабораторією МОЗ у Києві.

Мешканка Мукачева потрапила до обласної інфекційної лікарні у вівторок. У Мукачеві їй провели тест методом ПЛР і встановили коронавірусну інфекцію. Щоб підтвердити або спростувати діагноз, аналізи пацієнтки відправили до Києва.

Жінка у задовільному стані. За словами директора Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка, мукачівка ізольована в окремому боксі.

Усі контактні особи встановлені. Їм рекомендовано перебувати на 14-денній самоізоляції.

Василь НИТКА.

Ужгород.

Під контроль узято всі магістралі

Сімнадцять перепускних карантинних постів розпочинають діяти на Волині. Вони контролюватимуть дотримання протиепідемічних норм водіями автотранспорт. Найбільше, дев’ять, таких контрольно-перепускних пунктів діятиме на в’їздах до обласного центру. Функціонуватимуть вони і на всіх автомагістралях, що сполучають Волинь з Рівненською і Львівською областями. На карантинних постах чергуватимуть медпрацівники, а також представники Нацполіції, Нацгвардії України.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.