У своєму листі від 24 березня 2020 року в. о. голови правління ПАТ «Укрнафта» Олег Гез вказав на те, що компанія потерпає від двох нищівних чинників: падіння попиту на нафтопродукти через пандемію коронавірусу та рекордно низьких цін на нафту в світі. Через обмеження на пересування внаслідок карантинних заходів компанія очікує скорочення споживання нафтопродуктів на рівні 15—20 відсотків. Водночас ціни на нафту марки «Юралс» (головний індикатив для продажу нафти українського походження) впали до рівня 19—23 доларів за барель, що істотно нижче за рівень повної собівартості нафти «Укрнафти» з урахуванням рентної плати та інших платежів до бюджету. 

При цьому ситуація загострюється через те, що ще до падіння цін «Укрнафта» накопичила майже 420 тис. тонн нафти та конденсату (видобутку грудня-березня), які компанія не змогла реалізувати на державних аукціонах через те, що встановлювані державою стартові ціни не відповідали ринковому рівню і покупці відмовлялися купувати сировину. При цьому згідно з чинним законодавством з цього обсягу непроданої сировини нараховані і вже сплачені рентні платежі за чинними на момент сплати цінами, які були значно вищими за нинішні. Компанія вказує на те, що реалізація цього обсягу сировини за нинішніми низькими цінами призведе до прямих фінансових втрат.

За таких умов виробнича діяльність «Укрнафти» стає збитковою, і компанії загрожують фінансовий колапс і зупинка виробництва.

Задля уникнення негативного сценарію розвитку подій «Укрнафта» запропонувала уряду розглянути та прийняти рішення щодо запровадження для нафтогазовидобувних компаній податкових канікул для сплати рентних платежів строком до кінця 2020 року або внести зміни до Податкового кодексу, які тимчасово знизили б ставки рентної плати для нафти та конденсату з теперішніх 31 до 6 відсотків. Альтернативою може стати виконання державою в особі НАК «Нафтогаз України» обов’язку з викупу непроданих нафти та конденсату за цінами аукціонів, що не відбулися. Обов’язок «Нафтогазу» викуповувати нафту та конденсат, що не були продані на державних аукціонах, прямо передбачений Законом України «Про нафту та газ», проте він систематично не виконується.

Компанія також наголосила на необхідності розв’язання проблеми неринкового рівня стартових цін на держаукціонах із продажу нафти та конденсату. «Укрнафта» протягом останніх чотирьох років неодноразово звертала увагу уряду на цю проблематику та на ризики, що виникають як наслідок. Своєчасні рішення дали б змогу уникнути затовареності та недоотримання доходу від нереалізованого обсягу нафти.