На Донеччині за підтримки Програми розвитку ООН, Проекту USAID "Економічна підтримка Східної України" та Данської ради у справах біженців профінансовано 150 грантів для розвитку мікро-, малого та середнього бізнесу загальною вартістю 30,7 мільйона гривень. Про це повідомила директор департаменту інноваційно-інвестиційного розвитку і зовнішніх відносин облдержадміністрації Оксана Головко (на знімку) під час засідання колегії облдержадміністрації.

"Крім того, Європейським Союзом через Німецький банк розвитку KfW наприкінці 2019 року розпочато проект з надання кредитів та фінансової підтримки ММСБ. У грудні 2019 року відібрано один проект загальною вартістю 1,4 мільйона гривень, за яким банком надано кредит у сумі 1,1 мільйона гривень. У напрямі "Підтримка переміщених вищих навчальних закладів" було розпочато два проекти за підтримки Європейського союзу загальною орієнтовною вартістю 10 мільйонів євро", – розповіла О. Головко.

За її словами, d рамках реалізації заходів з енергозбереження Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) в області завершено роботи з капітального ремонту та термомодернізації закладів освіти, охорони здоров'я, вуличного освітлення у містах Бахмут, Вугледар, Добропілля, Дружківка, Мирноград, Слов'янськ. Упродовж реалізації проектів встановлено металопластикові вікна, замінено зовнішні двері на енергоефективні тощо. Загальна вартість робіт становила 4 мільйони євро.

За інформацією Оксани Головко, на Донеччині розпочато новий проект "Мобільні центри надання адміністративних послуг" загальною вартістю п’ять мільйонів канадських доларів. У його рамках заплановано придбати мобільні ЦНАПи, маршрути курсування яких будуть максимально наближені до контрольних пунктів в'їзду-виїзду на лінії розмежування. Під час реалізації напряму "Розмінування, інформування про мінну небезпеку та створення безпечного середовища" проведено ручне розмінування та очищено 324,5 тисячі квадратних метри. Вилучено три протипіхотні міни, 30 протитанкових мін, 34 вибухонебезпечні залишки війни, 15 боєприпасів та стрілецької зброї.

За інформацією департаменту інноваційно-інвестиційного розвитку і зовнішніх відносин, у напрямі "Гуманітарна допомога на лінії зіткнення" міжнародними організаціями мешканцям, що проживають в безпосередній близькості від лінії зіткнення, надавалася грошова допомога та гранти для організації самозайнятості, допомога у вигляді молодняку птиці, корму для розведення домашньої птиці тощо. Загалом майже 50 тисяч осіб, що мешкають у "сірій зоні", отримали допомогу.

У рамках роботи з відновлення пошкодженого житла міжнародні організації допомогли відбудувати три нові приватні будинки, провести ремонт 1925 приватних будинків, в тому числі на 144 об'єктах ліквідовано наслідки важких руйнацій.

Донецька область.

Фото прес-служби Донецької ОДА.