За даними, що їх редакція "Голосу України" мала на час підготовки цього матеріалу, кількість тих, хто заразився коронавірусною інфекцією у ФРН, становить майже 63  тисячі людей, померли 541 особа. Кількість тих, хто одужав, -- дев'ять тисяч.

Тим часом німецькі учені змоделювали можливі сценарії поширення коронавірусу впродовж найближчого часу. За негативним розвитком подій, якщо держава не вживе достатніх противірусних заходів, то вже через два-три місяці інфекцією COVID-19 заразяться 10 мільйонів осіб. Про це попередив глава інституту з вивчення інфекційних захворювань імені Роберта Коха Лотар Вілер.

А поки що, незважаючи на потуги і уряду, і багатьох державних інституцій, вірус не зупиняється, дедалі більше заганяючи суспільство у глухий кут невизначеності та... безнадії. Адже люди змушені залишатися в карантині ще невідомо як довго, хоч і  передбачається його закінчення 19 квітня. Що тягне за собою й інші проблеми: закриття багатьох підприємств, особливо малого й середнього бізнесу, закладів харчування, культури, спорту, розваг. Власники змушені вдатися до вимушених неоплачуваних відпусток своїх працівників.

Утім, страждають не тільки невеликі підприємства. Через пандемію коронавірусу загрожує скорочення 100 тисяч робочих місць концерну Фольксваген, оскільки  зменшується попит на його продукцію. Навіть  допомога у зв'язку з неповною зайнятістю працівників не врятує ситуацію, бо підприємство не зможе довго утримувати виробничі потужності, які не використовуються через пандемію. Саме тому після скасування авіасполучення авіакомпанія Lufthansa відправила у примусову відпустку 31 тисячу співробітників. 

Також великі компанії Adidas, Deichmann, H&M та чимало інших, що зачинилися на карантин, відмовляються сплачувати за оренду приміщень магазинів, аргументуючи це недоодержанням доходів.

У зв'язку з поширенням інфекції COVID-19 у ФРН сотні тисяч людей втратили роботу або змушені сидіти на карантині, не отримуючи зарплати. Велика кількість їх навряд чи мають заощадження на тривалий період. І хоча в Німеччині прийнято найбільшу в історії країни антикризову програму, що передбачає значну безплатну компенсацію тим, хто постраждав від пандемії, в тому числі багатомільярдного пакета допомоги національній економіці в умовах кризи, експерти занепокоєні вже прогнозованим її падінням.

Агенція dpa оприлюднила інтерв'ю зі старшим економістом однієї з найбільших німецьких страхових компаній  Allianz SE Катаріною Унтермьоль, яка вважає, що ФРН цілком може очікувати падіння валового внутрішнього продукту на 5 відсотків.

Над цим змушує замислитися і трагічний випадок: минулої суботи в містечку на заході ФРН на залізничній колії виявлено тіло 54-річного міністра фінансів землі Гессен Томаса Шефера. Про те, що він скоїв суїцид, свідчить його передсмертна записка, в якій він пише, що робить це через катастрофу, яка насувається на економіку країни, і він не бачить можливості їй запобігти. Записку процитувало видання Франкфуртер альгемайне цайтунг, щоправда, невдовзі вона була вилучена з сайту... 

Також прем'єр-міністр Гессену  Фолькер Буфьє, виступаючи минулої неділі у своєму відомстві у Вісбадені, припустив, що смерть міністра може бути пов'язана із ситуацією навколо пандемії, -- повідомило радіо Дойче велле.  За словами Буфьє, наслідки пандемії викликали у Шефера "сильну занепокоєність", яка його "розчавила". "Він, вочевидь, не бачив більше виходу  (із ситуації, що склалася. -- Ред.)".

Прем'єр пояснив, що Шефер працював над подоланням економічних наслідків пандемії і особливо непокоївся щодо того, чи вдасться виконати очікування населення, яке розраховує на фінансову підтримку...

Тим часом, за повідомленням видання Bild, яке посилається на результати опитування, проведене серед представників федеральних земель, малі і самозайняті підприємці подали 360 тисяч заяв на надання безплатної екстреної фінансової допомоги, передбаченої державною антикризовою програмою. За його даними, федеральні землі вже спрямували на це 138,5 мільйона євро. Кошти надаються безплатно або як пільгові кредити. Крім того, зазначає газета, до німецького банку розвитку KfW за кілька останніх днів надійшли заявки на надання кредитів на суму 7,4 мільярда євро.

Берлін.

Фото: dw.com