Таке рішення прийняте, щоби сповільнити поширення коронавірусної хвороби COVID-19, інформує "Радіо Свобода". Станом на вчорашній ранок країна істотно випереджала інші за кількістю виявлених випадків нового коронавірусу -- 142 735. Водночас кількість летальних випадків (2 489) свідчить про те, що медичній системі вдається тримати ситуацію під контролем і вчасно реагувати в разі викликаних захворюванням ускладнень. Наразі рівень смертності в країні від COVID-19 становить менш як два відсотки.

Водночас у неділю стало відомо, що в Чикаго від ускладнень, спричинених  коронавірусом, померло немовля. Це стало першою смертю немовляти і взагалі дитини від COVID-19 у Сполучених Штатах. СNN повідомило, що до цього випадку смерть немовляти від коронавірусу фіксували лише одного разу в Китаї.

29 березня на брифінгу у Вашингтоні Дональд Трамп зазначив, що смертність від захворювання у США, ймовірно, сягне свого піку протягом найближчих двох тижнів. "Ситуація має піти на спад -- і, сподіваюся, дуже відчутно -- починаючи з цієї точки", -- сказав  президент США. Він додав, що продовжив дію вказівок щодо соціальної дистанції, щоб зупинити поширення хвороби. "Дуже важливо, щоб усі суворо дотримувалися обмежень", -- заявив Трамп, порадивши громадянам США залишати домівки тільки в разі крайньої потреби, наприклад, для купівлі продуктів чи ліків.

Окрім того, у країні набирає темпів масове тестування, щоб встановити  точнішу статистику хворих, повідомляє "Радіо Свобода".

Тим часом  Італія  на другому місці в світі за кількістю інфікованих -- 97 689 випадків, та на першому за кількістю загиблих -- 10 779.  Згідно з  інформацією ВООЗ, на третьому місці поки що Китай  -- 81 470 випадків COVID-19, 3 304 померлих. Однак у країні останніми днями фіксують  випадки зараження людей, що приїхали з-за кордону, та тих, що інфікувалися від них. І тепер в зоні ризику опинився Пекін. З огляду на це в Китаї побоюються другої хвилі епідемії, тому заявили про закриття кордонів для іноземців. Натомість Ухань, з якого й почалося поширення нового коронавірусу, поступово повертається до нормального життя. Відновлено авіасполучення, відкрито метро. Очікується, що найближчими днями буде знято всі обмеження на вихід із будинків, а з 8 квітня місто відкриють на в'їзд та виїзд.

Істотно за вихідні збільшилася кількість виявлених хворих в Іспанії -- 80 110. Кількість померлих -- 6 803. На п'ятому місці у світі за кількістю заражених Німеччина -- 62 435. Водночас у цій країні і найнижчий відсоток смертності -- станом на вчорашній ранок -- 0,9  відсотка (541 летальний випадок).

Протягом останніх днів у Європі  також уперше повідомили про дві дитячі смерті від коронавірусу: у Франції померла 16-річна дівчина, а в Португалії -- 14-річний хлопець. За інформацією, наданою медиками, у жодної дитини не було хронічних захворювань, за якими їх можна було б віднести до групи ризику. Це свідчить про те, що попри втішну для молодих людей статистику коронавірусу, його жертвою все-таки може стати будь-хто. Тому найдієвішим способом протистояти COVID-19 поки що залишається суворий карантин.

"Всесвітня організація охорони здоров'я  випустила оновлення щодо механізмів передачі коронавірусної хвороби. Ключова річ, ВООЗ не змінює свою позицію. Шляхи передачі залишаються такими, як були, -- повітряно-крапельний та контактний. У тому числі, коли ми говоримо про повітряно-крапельний, то насамперед це крапельний, -- повідомив під час чергового брифінгу  Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. -- Збудник коронавірусної хвороби не передається аерогенним шляхом". Тобто він передається тільки у крапельках  великого розміру, які одразу осідають на поверхні. Через ці поверхні, коли людина контактує руками і потім торкається до свого тіла, можна також підхопити хворобу.

Загалом станом на вчорашній ранок у світі було виявлено 724 278 заражень на COVID-19:  34 007 людей померли,  152 061 -- видужали.