Це прагнення влади викликало негативну реакцію серед опозиції, а також посіяло страх у простих людей. На думку болгар, уведення євро могло спричинити підвищення цін на продукти, промислові товари й послуги, зниження життєвого рівня. Ті, хто мав банківські вклади, побоювалися, що перерахунок коштів, що зберігаються в левах, на євро буде робитися не на їхню користь, а банків, а тому вони втратять частину своїх заощаджень. Багато хто став знімати гроші з рахунків, вважаючи, що їх надійніше зберігати під матрацом. Тим паче що в переважній більшості банки не тільки перестали платити відсотки за користування грішми вкладників, а й підвищили тарифи за обслуговування їх рахунків і зняття грошей із дебітних карток.

І ось наприкінці березня глава  Болгарського народного банку (БНБ) Дімітр Радєв в інтерв'ю телеканалу "Нова ТВ" заявив, що Болгарія на невизначений термін відкладає подачу заявки на приєднання до "залу очікування" Єврозони. За його словами, строки приєднання Болгарії до банківського союзу й валютному механізму ERM II, більше відомому як "зал очікування" Єврозони, вже нереалістичні. А їх перенесення до 2021 року не буде фатальним для фінансової системи країни.

"Банківський сектор Болгарії нині перебуває у відмінній кондиції. Можна сказати, що він виявився готовий до сьогоднішньої кризи, особливо якщо ми говоримо про горизонт в 3--6 місяців", -- пояснив глава Болгарського народного банку -- фінустанови, яка виконує роль центробанку й відповідає за стан цього сектору.

"Ми стали свідками того, як криза охорони здоров'я переростає в економічну. У цій ситуації слова не мають величезного значення, а важливі дії. Ми в БНБ розробляємо різні сценарії розвитку ситуації з вимушеним карантином і його можливим впливом на банківську систему. Нині рано давати прогнози на далеку перспективу й спекулювати з якимись числами. Дуже сподіваюся, що в рамках трьох місяців карантину ситуація у фінансовій сфері проясниться", -- додав він. І запевнив вкладників, що їхні гроші зберігаються надійно, а кредитоотримувачів у тому, що вони можуть розраховувати на розстрочку з виплати внесків і відсотків.