Минулої п'ятниці Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що Північна Македонія офіційно стала 30-м членом Альянсу, і привітав владу й народ цієї країни з досягнутим успіхом. "Ваш шлях був довгий, але зусилля дали результат... Дуже радий, що 30-та держава Альянсу нарешті з нами", -- наводять північномакедонські видання слова, написані ним на особистій сторінці в соціальній мережі Twitter.

"Це історичний момент, який належить усім громадянам і тій плеяді політиків, які протягом трьох десятиліть працювали над утіленням ідеї про створення безпечної і процвітаючої батьківщини", -- заявив міністр закордонних справ Північної Македонії Нікола Дімітров. До речі, саме він кілька місяців вів важкі переговори із грецькою владою про перейменування країни, пропонував і відкидав різні її найменування, поки сторони не зупинилися на тому варіанті, який є нині.

У Вашингтоні теж відреагували на цю подію. Державний секретар США Майк Помпео повідомив, що Білий дім отримав ратифікований документ про приєднання Північної Македонії до Північноатлантичного договору. "Вступ Північної Македонії до НАТО є результатом багаторічних зусиль, покладених її урядом і народом", -- заявив він. І висловив сподівання, що членство в НАТО стимулює інтеграцію, демократичні реформи, безпеку і стабільність у всьому регіоні.