Молодий чоловік, повертаючись із Чехії, на кордоні підписав угоду про самоізоляцію. Та після прибуття додому не збирався її виконувати. На зауваження сусідів відповідав сварками. У результаті отримав від поліції адмінпротокол, який після розгляду в суді передбачає штраф від 17 000 до 34 000 гривень.

— Тих, хто повинен бути на самоізоляції, ми вносимо до спеціальної бази даних. Наші працівники постійно буватимуть у них удома, перевіряючи дотримання правил. Крім того, поліцейські, виявляючи порушників, можуть перевірити документи в перехожих на вулиці чи в автомобілістів, — повідомив заступник начальника Головного управління Нацполіції в області Валентин Білянський.

Наразі такі списки формуються на основі інформації, поданої обласним лабораторним центром МОЗ України. У них містяться дані більш як про 1200 мешканців краю, які повинні перебувати на самоізоляції. Надалі списки поповнюватимуться повідомленнями від медиків та прикордонників. А ще до їх формування мають долучитися поліцейські громад. Місцеві жителі можуть повідомляти їм про тих, хто останнім часом повернувся з-за кордону. У такому разі працівник поліції відвідає приїжджих разом із медпрацівниками, попередить про необхідність самоізоляції і поставить на облік.

Відповідно до урядового рішення, для тих, хто повернувся після 29 березня, діє правило обов’язкової обсервації. А той, хто мав контакти з хворим, мусить самоізолюватися. На Хмельниччині визначено місця для обсервації в кожному районі — загалом їх 26.