Через три доби так і не назвали причин трагедії на харківському заводі «Хартрон» і винних у загибелі людей. Посадові особи держслужби з надзвичайних ситуацій запевняють громадськість, що вони діяли за інструкцією, а жертв могло б бути і більше, якщо б не їхні вмілі дії.

«Пожежа на ювелірній фабриці була ліквідована оперативно й професійно», — заявив керівник Держслужби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських. І як аргумент навів той факт, що рятувальні служби прибули на місце події через 6 хвилин після виклику. «У гасінні пожежі було задіяно 20 одиниць техніки й понад сто людей особового складу. Усі рішення на місці приймалися грамотно й вчасно», — підкреслив він.

Нині є дві версії причин пожежі: порушення правил техніки безпеки й людський фактор.

Нагадаю, вогонь у приміщенні, де містилося ювелірне виробництво, виник близько 11.30 минулої середи. О 12.40, за даними ДСНС України, пожежу локалізували, о 14.10 — ліквідували. Рятувальникам вдалося вивести з будинку 22 людини, 8 загинули, 7 постраждали. За інформацією прокуратури, у момент пожежі на робочому місці перебувало близько 200 людей. Вогнем пошкоджено четвертий і п’ятий поверхи будівлі на площі 250 кв. метрів. Але якщо пожежа була локальна, чому така кількість жертв? І який ступінь вини в тому, що відбулося, пожежників?

Відповідаючи на зауваження журналістів, що уникнути смертей можна було, використовуючи брезентові тенти, Михайло Болотських заявив, що такі спецзасоби не є частиною озброєння рятувальників і не використовуються ще з радянських часів. Але чому не застосували сучасні надувні спецзасоби, які дали б змогу врятуватися тим, хто вистрибував з вікон? Кажуть, їх немає, немає необхідних коштів у відомчому бюджеті.

Стан усіх потерпілих під час пожежі, які перебувають у лікарні швидкої й невідкладної медичної допомоги, поліпшився, повідомила головний лікар лікарні Олена Ковальова. Родинам загиблих виплатять по 100 тисяч гривень.