На знімку: доктор медичних наук Лариса Мороз повідомила на брифінгу для журналістів про розроблення локального протоколу лікування коронавірусу.

Документ затверджено двома департаментами охорони здоров’я — облдержадміністрації і Вінницької міськради.

— Науковою мовою це називається локальний протокол, — розповіла доктор медичних наук, завідувач кафедри інфекційних хвороб Вінницького медуніверситету Лариса Мороз. — Ним передбачено варіант оптимального використання наявних ресурсів у протистоянні пандемії.

Передбачається використання групи протималярійних препаратів, а також тих, що використовуються при лікуванні СНІДу, адже до складу геному вірусу SARS-CoV-2 входить частина геному вірусу імунодефіциту людини.

При розробленні локального протоколу вінничани використали досвід боротьби з цим тяжким захворюванням медиків із Китаю, Італії, Південної Кореї, Іспанії та США.

Метою створення такого документа є забезпечення профілактики у запобіганні виникненню смертельно небезпечних вірусних пневмоній.

— Це перший в Україні локальний протокол, — зазначила Лариса Мороз. — Сподіваємося, що невдовзі з’явиться державний документ. Ми ж намагатимемося вести пацієнта тими препаратами, які є, щоб не доходило до гострої дихальної недостатності. Поки що у хворих на коронавірус, які вже лікуються у нашій області, стан середнього ступеня тяжкості, ближчий до задовільного. Загрози їхньому життю немає.

Станом на ранок 1 квітня на Вінниччині захворювання на COVID-19 підтверджено у 42 осіб, троє з яких — діти.

Тим часом

Перший одужав

Про першого пацієнта, якого вилікували у міській клінічній лікарні № 1 Вінниці, повідомила член обласної комісії з протидії коронавірусу, доктор медичних наук, завідувач кафедри інфекційних хвороб національного медичного університету імені Пирогова Лариса Мороз.

Інформацію про це поширила радіостанція «Місто над Бугом». За словами Лариси Мороз, чоловікові, який одужав, 32 роки. Він тривалий час подорожував країнами Європи. На лікарняному ліжку опинився з коронавірусом 18 березня.

Фото з сайту Моя Вінниця.