Усього один день у Болгарії діяло розпорядження міністра охорони здоров’я про обов’язкове носіння захисних масок при знаходженні в закритих і навіть відкритих громадських місцях. За це порушення передбачався штраф у розмірі 5000 левів (2500 євро).

Але в болгар одразу з’явилося питання до владі: «А де взяти ці маски?» Адже на дверях майже кожної аптеки відвідувачів зустрічає попереджувальне оголошення: «Масок і дезінфекторів у продажу немає». Так, ці захисні засоби можна купити в деяких санітарних магазинах, але ціни на них підстрибнули так, що не кожному по кишені. Люди почали обурюватися, що влада повинна спочатку наповнити масками аптеки, а потім вимагати обов’язкового їх носіння. Крім того, в усіх виникло запитання: «У якій країні живе міністр і чи не перегнув він палицю з розміром штрафу?» Адже таку суму більшість болгар навіть у руках не тримали! Виходить, такий розмір штрафу було визначено лише для залякування, а не як дієвий захід.

І вже у вівторок на спеціальному брифінгу міністр охорони здоров’я Кирил Ананієв заявив: «Я скасовую своїм наказом обов’язкове носіння захисних масок до досягнення повного консенсусу в суспільстві з цього питання».

Він наголосив, що заходи, які вживають Національний оперативний штаб, уряд і міністерство, спрямовані тільки і єдино на захист здоров’я болгарських громадян. Міністр погодився, що в країні існує гостра нестача захисних засобів. Тому найближчим часом Болгарія закупить у Китаї один мільйон масок, які буде роздано соціально слабо захищеним верствам населення. Але попередив, що вони можуть надійти до країни за тиждень—два, а поки що людям, а тим паче літнім, краще взагалі не виходити на вулицю. На запитання про майбутній розмір штрафу за появу в громадських місцях без захисних засобів ні міністр охорони здоров’я, ні міністр внутрішніх справ так і не змогли чітко відповісти.

Тим часом у середу на традиційному ранковому брифінгу Національного оперативного штабу його голова генерал Венцислав Мутафчійський повідомив, що кількість заражених коронавірусом у Болгарії досягла 412 осіб. Їхній середній вік  становить 46 років. У лікарнях країни перебувають 146 людей, заражених коронавірусом, 14 із них — у реанімації. За його словами, коронавірусом заразився і один з депутатів Народних зборів, який госпіталізований до софійської лікарні. «Епідеміологи проводять обстеження всіх, з ким контактував депутат», — повідомив начальник оперативного штабу.

У середу Народні збори Болгарії мали провести термінове засідання, на якому передбачалося актуалізувати бюджет у зв’язку з необхідністю взяти кредити для боротьби з коронавірусом і підтримки економіки. Але після виявлення зараження в депутата всі заплановані на 1 квітня заходи скасували. Як повідомила голова парламенту Цвета Караянчева, до кінця дня всіх народних обранців буде протестовано на коронавірус, а в четвер перевірять усіх співробітників парламенту. Керівники парламентських фракцій запропонували проводити голосування в електронному режимі й не збиратися разом, бо ще раніше парламент було розпущено до 13 квітня у зв’язку з оголошенням надзвичайного стану в країні й забороною на перебування в приміщеннях більше двох людей.