Пандемія коронавірусу позначилася на прилавках вітчизняних супермаркетів. Співгромадяни під ажіотажем кинулися скуповувати продукти і робити стратегічні запаси. Підвищений попит має те, що може певний час зберігатися.

У магазинах помітно зменшився асортимент круп, не скрізь купиш рис, пшоно, гречку. Реалізаторам продовольча паніка на руку, у торговельних мережах лише встигають роздувати ціни. У списку товарів підвищеного попиту опинилося і борошно. Кілограмові пакети в супермаркетах народ «розмітає», як гарячі пиріжки. Голова правління громадської спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський закликає співгромадян не робити нелогічних закупівель. Він запевнив, що передумов для занепокоєння з приводу наповнення такою продукцією нашого внутрішнього ринку немає. За річного споживання майже 2 мільйонів тонн борошна — у планах промисловців на поточний маркетинговий рік виготовити 2,3 млн.

— Відповідно, це той запас, який може бути цілком спокійно спрямований у торговельні мережі, — повідомив Родіон Рибчинський. — Питання лише в тому, що населення, яке сьогодні в пориві ажіотажу розкуповує значні обсяги борошна про запас, робитиме з ним завтра?! Ідуть теплі, спекотні дні, які сприятимуть розвитку шкідників у залишках, що зберігаються в домашніх умовах. Відповідно, люди, які зробили непродумані запаси, розраховані на кілька місяців наперед, тобто йдеться про десятки кілограмів борошномельної продукції, буквально через два місяці зіштовхнуться з тим, що частково вона виявиться непридатною для подальшого використання.

Він нагадав, що борошномельні підприємства працюють у середньому із завантаженням 60—65%, тому з підвищенням попиту немає жодної проблеми в тому, щоб наростити обсяги виробництва. А вирощеної пшениці цілком достатньо. За даними Держстату, торік зібрано 75,1 млн тонн зернових і зернобобових. З них — 28,3 млн тонн пшениці. Її для річного споживання українцям з надлишком вистачить і п’ятої частини. Значні зернові запаси стримуватимуть стрімке зростання цін на борошно. Єдине, що може перешкодити надходженню його в торгівлю — перебої з логістикою, але ніяк не відсутність товару.

Водночас, зокрема через помітне зниження курсу гривні, українське зерно стає дедалі привабливішим на світових ринках. Збільшення експортного попиту може спричинити зростання у країні цін на пшеницю, а відповідно — на борошно й хліб.

Тим часом

Задля забезпечення підвищеного попиту на борошно Державна продовольчо-зернова корпорація України починає його випуск на чотирьох підприємствах — у Житомирській, Львівській, Сумській та Тернопільській областях. І вже у квітні планує виробити майже 15 тисяч тонн готової продукції. Запасів продовольчої пшениці на елеваторах корпорації достатньо для безперебійних поставок борошна на внутрішній ринок до червня, тобто до початку надходження зерна нового врожаю, яке вже частково закуплено в рамках форвардної програми, запевнили в ДПЗКУ.