Позачергове пленарне засідання може зібратися для розгляду змін до Держбюджету-2020, схвалення законопроекту про регулювання діяльності банків, що є другою передумовою для отримання нового кредиту МВФ (закон про обіг земель сільськогосподарського призначення вже прийнято) та вирішення інших першочергових питань у період карантину від коронавірусної хвороби. Депутатам також доведеться проголосувати всі проекти постанов, які заблокували підписання закону про ринок землі, – а їх у парламенті зареєстровано вже 13. Коли це може відбутися?

Народні депутати у коментарях кажуть, що Верховна Рада може зібратися не раніше наступного вівторка, а ймовірніше – наприкінці тижня. Адже досі узгоджують правки до закону про банки та пропозиції щодо секвестру держбюджету.

Народний депутат від "Слуги народу" Олексій Устенко, голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, заявив, що наступне позачергове пленарне засідання Верховної Ради може відбутися 6-8 квітня. "Щодо засідання Верховної Ради, нам треба розглянути банківський законопроект у другому читанні, поправки до другого читання. А це мінімум на наступному тижні можна буде зібрати комітет, приблизно 6-8 числа. Правок, я думаю, буде велика кількість. Тому мені інтуїтивно здається, що, швидше за все, це буде другий тиждень квітня", – зазначив парламентарій у коментарі телеканалу ZIK. Щодо питань, які розглядатимуть народні депутати, за словами Устенка, їх буде чимало. Зокрема, розглянуть постанови щодо блокування прийняття закону про ринок землі та зміни до бюджету. "Мабуть, буде ще ряд питань, які треба буде розглянути", – сказав депутат.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус (фракція "Слуга народу") відзначив, що схвалення наступного тижня парламентом законопроектів про банки та секвестр (скорочення) держбюджету України дозволить Україні підписати наступну угоду з МВФ та отримати фінансову підтримку. "Верховна Рада може провести позачергове пленарне засідання 7 або 8 квітня, – сказав Герус у коментарі телеканалу "112 Україна". – Я думаю, понеділок-вівторок (буде позачергове засідання ВР. – Ред.). Наступного тижня стане тепліше. Якщо стане тепліше, то, можливо, якась інша локація. Є певні регламентні процедурні норми. Якщо ми відійдемо від цього, опозиція знову казатиме, що це порушення. Тому спікер (Голова Верховної Ради. – Ред.) намагається діяти у таких правилах, щоб мінімізувати претензії від опозиції. Скоріше за все, у сесійній залі. Але я готовий збиратися й в іншому місці".

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу") розповів, які статті Держбюджету-2020 збираються скоротити, а які видатки не чіпатимуть. "На жаль, наш бюджет на 85% – це захищені статті. Це зарплати, це "оборонка", це те, що скорочувати не можна", – зазначив Данило Гетманцев у коментарі телеканалу ZIK. Щодо секвестру бюджету парламентарій розповів: "Щодо музеїв – це якраз капітальні витрати, які ми скорочували... У мене було спілкування з цього приводу і з першим заступником міністра фінансів, і з Прем'єр-міністром щодо того, що всі музеї, які заплановані до будівництва – не важливо, це музей Майдану або це музей науки, або який-небудь ще музей – будівництво має бути зупинене і ці витрати не повинні виділятися в період карантину, в період дії вірусу. Як ви знаєте, 100 млн на музей Майдану було скорочено до 30. Хоча ми пропонували скоротити повністю, обнулити цю суму. Деякі капітальні витрати однак були залишені. Наприклад, мова йде про 30 млрд, які виділені в Дорожньому фонді Автодору. Чому? Тому що ті програми, ті контракти, які укладені вже Автодором, вони профінансовані передоплатою. І якщо ми з вами зараз не доведемо це будівництво до кінця, то передоплата в розмірі 20-30% просто пропаде і ми з вами просто втратимо ці державні гроші".

При цьому Данило Гетманцев наголосив, що всі статті, які стосуються оборони, "не рухали", а видатки на медицину, навпаки – збільшили.

Крім цього, уряд пропонує у змінах до Держбюджету-2020 скоротити зарплати чиновників, які перевищують 10 мінімальних зарплат громадян. За словами Гетманцева, ця пропозиція знаходить розуміння серед держслужбовців. Також у новому бюджеті передбається створити Фонд боротьби з коронавірусом у розмірі 97,1 млрд гривень на зарплати медикам, закупівлю обладнання, ліків, засобів індивідуального захисту.

"Я так думаю, орієнтовно 7 квітня, але точно нам ще нічого не повідомляли, – розповіла у коментарі журналістам співголова депутатської фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко. – Я апарат не чіпаю, і вони мене також. Прибираю вдома".

"Вони хочуть уже на понеділок-вівторок – позачергове засідання, але ще жодна фракція не бачила проекту бюджету, – розповіла заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Наталія Королевська (фракція "Опозиційна платформа – За життя"). – Готується черговий перерозподіл потоків. Тоді як заборгованість із зарплати уже перевищує 3 мільярди гривень, борги із ЖКГ – уже 66 млрд грн. Вони вганяють людей у борги, при цьому не приймають жодні антикризові рішення. За даними Торговельно-промислової палати, чотири мільйони перебувають на карантині й можуть втратити робочі місця. Центри зайнятості мають стати першими, хто надаватиме людям виплати із безробіття. Але до нас надходять повідомлення з місць, що людям не виплачують допомогу із безробіття. Ми готові з владою формувати професійну команду. Ми переконані, що всі відповідальні політичні сили готові сьогодні відкласти у бік амбіції і об'єднатися, щоб витягнути країну з політичної та економічної кризи. Адже, що найважливіше – тривають бойові дії на сході України".

Поза мікрофонами депутати також не виключають, що до порядку денного можуть включити і проект Виборчого кодексу, якщо робоча група у профільному комітеті підготує з правок порівняльну таблицю до другого читання.

Новий державний бюджет України буде ухвалено за 7-8 днів, заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє Урядовий портал. Глава уряду пояснив, що законопроект про зміни до держбюджету не був підтриманий Радою 30 березня, оскільки не всі депутати були присутні на засіданні фракцій та не змогли ознайомитися із запропонованими змінами. "Ми взяли бюджет на доопрацювання, щоб почути пропозиції та поправки. Впевнений, він буде проголосований за 7-8 днів", – розповів Д. Шмигаль.

Водночас прем'єр наголосив на необхідності допомоги Україні всіх міжнародних фінансових установ для боротьби з коронавірусом та його економічними наслідками. "Сьогодні особливо важливо працювати з усіма міжнародними донорами. Не лише з МВФ, – зауважив Денис Шмигаль. – Ми також працюємо зі Світовим банком, ЄС, ЄБРР та іншими міжнародними фінансовими установами, які можуть підтримати Україну фінансово. Сьогодні, наприклад, ЄС виділив 80 млн євро на підтримку України у боротьбі з коронавірусом".