"Сьогодні разом із колегами і підприємцями ми передали апарат ШВЛ у лікарню Костянтинівки (Донецька область). Це дасть можливість ще більш ефективно рятувати пацієнтів, адже в тутешню лікарню привозять на обсервацію людей із різних міст і селищ області", – повідомила народний депутат Наталія Королевська ("Опозиційна платформа – За життя") і додала, що в медустанови Донецької області доставлено також засоби особистого захисту, респіратори різних модифікацій, антисептики, рукавички, маски, медичні костюми і тест-системи. Крім того, вже сформовано 10 000 продуктових наборів для людей похилого віку та малозабезпечених громадян у рамках нашої соціальної програми "Залишайтеся вдома!" – зазначила народний депутат (на знімку).

У найближчі дні Наталія Королевська разом із волонтерами та представниками Координаційного штабу – платформи дій по боротьбі з COVID-19 відвідає міста і селища прифронтового Донбасу, щоб передати гуманітарний вантаж медикам, самотнім людям похилого віку, багатодітним і малозабезпеченим сім'ям – всім тим, хто сьогодні особливо потребує підтримки.

Допомога тим, хто втратив годувальника

На першочерговій допомозі літнім людям та тим, хто перебуває в зоні ризику, зосередились і представники "Європейської солідарності".

Зокрема, першу партію коробок, які пакували в офісі "Європейської солідарності", було передано тим, хто втратив годувальника на війні. Одну з них співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко передала черкащанці Аллі Чалій, яка втратила на війні сина. "Онук пані Алли також захищав Україну на фронті. Пані Алла живе з чоловіком, їм обом за 80, вони в групі ризику. Ми домовилися принести гуманітарну передачу і залишити біля квартири, але пані Алла не витримала, спустилася до нас, бо мала запитання: про землю. Дуже переживає, що ж прийняла Верховна Рада", – написала І. Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці і додала, що з радістю відповіла пані Аллі на всі її запитання і сподівається, що розвіяла її занепокоєння.

Водночас народний депутат від "ЄС" Михайло Забродський очолив волонтерський десант, який доставив понад 250 продуктових пакунків по Дніпропетровській області.

Перша лінія оборони проти коронавірусу

Представники групи "Довіра", наголошуючи, що лікарні нині є свого роду першою лінією оборони проти коронавірусу, зосередились на допомозі їм.

Зокрема, народний депутат Володимир Арешонков продовжує долучатися до забезпечення необхідними засобами індивідуального захисту медичних працівників Коростенської ЦМЛ, Овруцької ЦМЛ, Олевської ЦМЛ та Лугинської ЦРР. "Ці засоби вкрай необхідні для боротьби з вірусом COVID-19 у лікувальних установах. Тому така допомога на часі: маски, рукавички, дезінфікуючі засоби, дезінфектори тощо. Передав до медичних установ акумуляторні обприскувачі для дезінфекції приміщень та транспорту, індивідуальні засоби захисту для медичних працівників (маски)", – повідомив В.Арешонков у своєму Фейсбуці й пообіцяв і надалі долучатися до забезпечення лікарень необхідними засобами індивідуального захисту.

Замість засобів індивідуального захисту – відпустка

Представниця фракції "Голос" Олександра Устінова занепокоєна ситуацією, що склалася у вінницьких лікарнях, де, як наголошує вона, керівництво обрало несподіваний засіб захисту медиків від корона вірусу – їх протизаконно відправляють додому у відпустку за власний рахунок замість того, щоб забезпечити лікарів засобами індивідуального захисту.

"У Подільському обласному онкодиспансері захворіли головний лікар та ще троє співробітників – усіх відправили додому, навіть не зробивши тестування на COVID-19", – йдеться на офіційній сторінці партії у Фейсбуці.

"Ми багато разів закликали уряд прозоро та оперативно розподілити експрес- та ПЛР-тести по регіонах, а також забезпечити медиків засобами індивідуального захисту. Та, незважаючи на наші наполягання, цього досі так і не сталося. І те, що відбувається у Вінниці, – наслідки бездіяльності влади. Тепер усі нетестовані лікарі підуть по відпустках, не знаючи, інфіковані вони, чи ні. А пацієнти мають лише молитися, оскільки дізнатися про те, що вони інфіковані, зможуть, коли вже з'являться симптоми і може бути запізно", – наголосила Олександра Устінова.

Шиють маски і роздають городянам їх безоплатно

"Батьківщина" через свої регіональні осередки також вживає всіх необхідних заходів, щоб допомогти людям.

Зокрема, у Миколаївській області депутат Первомайської районної ради від "Батьківщини" Валентин Вусик передав маски та одноразові халати медичним і соціальним закладам Лисогірської сільради Первомайського району. Депутат цієї ж ради Ігор Савченко відкрив на своєму підприємстві швейну майстерню з виготовлення захисних масок, які безоплатно роздають жителям Первомайська.

На Полтавщині активісти обласної парторганізації також роздають безкоштовно засоби індивідуального захисту від вірусної інфекції. Водночас заступник голови Полтавської обласної парторганізації, депутат фракції "Батьківщина" в облраді Андрій Сімонов за власні кошти закупив понад дві тонни харчів, які роздають малозабезпеченим громадянам.