За повідомленням Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом, усі законопроекти, акти Кабінету Міністрів та інших центральних органів виконавчої влади у сфері енергетики проходитимуть обов'язкову експертизу Європейської Комісії для підтвердження їхньої відповідності Угоді про асоціацію та праву ЄС.

У червні минулого року Верховна Рада ратифікувала оновлений Додаток XXVII до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Цей документ зобов'язує нашу країну отримувати висновки Європейської Комісії щодо законопроектів, які надходитимуть на розгляд Верховної Ради у сфері енергетики. У разі, якщо вони не відповідатимуть праву ЄС, їхнє ухвалення, відповідно, буде суперечити зобов'язанням України в рамках Угоди про асоціацію.

Порядок попереднього оцінювання законопроектів, внесених до Верховної Ради Кабінетом Міністрів та народними депутатами України:

– секретаріат комітету інформує Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції про зареєстрований законопроект;

– Урядовий офіс перекладає документ англійською і передає його для попереднього опрацювання Європейській Комісії;

– Європейська Комісія формує та передає результати попереднього оцінювання в секретаріат;

– секретаріат, за необхідності, вносить пропозиції щодо змін до законопроекту і передає його на ухвалення в першому читанні.

Порядок отримання юридичного висновку Європейської Комісії щодо законопроектів, внесених до парламенту Кабінетом Міністрів та народними депутатами України:

– секретаріат комітету повідомляє Урядовий офіс про ухвалення законопроекту Верховною Радою;

– Урядовий офіс перекладає англійською мовою та передає ухвалений законопроект Європейській Комісії;

– Європейська Комісія формує та передає юридичний висновок Урядовому офісу;

– Урядовий офіс передає юридичний висновок секретаріату комітету з метою врахування під час підготовки законопроекту до другого читання;

– секретаріат комітету передає юридичний висновок до Офісу Президента з метою врахування під час ухвалення рішення щодо його підписання.

Порядок попереднього оцінювання актів Кабінету Міністрів:

– головний розробник проекту акта одночасно передає проект акта на узгодження офіційно та електронною поштою українською та англійською мовами Урядовому офісу та центральним органам виконавчої влади;

– Урядовий офіс передає проект акта КМУ для попереднього оцінювання у Європейську Комісію;

– Європейська Комісія формує та передає результати попереднього оцінювання головному розробнику проекту акта;

– головний розробник, за необхідності, вносить зміни до проекту акта КМУ.

Отримання юридичного висновку Європейської Комісії щодо актів КМУ:

– головний розробник проекту акта передає акт КМУ Урядовому офісу;

– Урядовий офіс передає акт КМУ Європейській Комісії;

– Європейська Комісія формує та передає юридичний висновок Урядовому офісу;

– Урядовий офіс, за необхідності, вносить зміни до проекту акта та передає його на затвердження КМУ.

Порядок отримання юридичного висновку Європейської Комісії щодо проектів актів інших центральних органів виконавчої влади і НКРЕКП та/або інших ЦОВВ, пов'язаних із мережевими кодексами:

– головний розробник проекту акта передає проект акта Урядовому офісу офіційно та електронною поштою українською та англійською мовами;

– Урядовий офіс передає акт Європейській Комісії з метою отримання юридичного висновку;

– Європейська Комісія формує та передає юридичний висновок головному розробнику проекту акта з метою доопрацювання проекту акта та його ухвалення у встановлений законом термін.

28 січня, на Раді Асоціації Україна – ЄС, було ухвалено Керівні настанови в межах Додатку XXVII до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ці настанови, власне, є практичними рекомендаціями, як узгоджувати українські законопроекти з правом ЄС.

11 березня на тристоронній зустрічі голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадим Пристайко та Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас домовилися напрацювати порядок оцінки законопроектів у сфері енергетики на відповідність Угоді про асоціацію України з ЄС.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.