Мільйони людей не можуть ні самоізолюватися, ні піти на карантин. Вони зараз – у полі, де триває сівба. Бо віруси приходять і відходять, а їсти хочеться завжди. 

У дефіциті – волога

На Сумщині весняно-польові роботи розпочалися ще у перших числах березня. Це навіть трохи раніше, ніж торік, і якби не нічні морози, які несподівано прийшли та пригальмували процес, посівна у деяких районах області уже наближалася б до фінішу. Та попри холод і в'язкий ґрунт, які заважали техніці виїжджати у поле, сільгоспвиробники вже провели підживлення майже 100% сходів озимих зернових культур і ріпаку та закрили вологу. Зробити це було критично необхідно, бо сходи вже переростали: на деяких полях озимина щодоби підвищувалась на 1,5 – 2 см. Та одразу виникла нова складність: земля дуже швидко почала пересихати.

Дефіцит вологи у ґрунті на Сумщині поступово перетворюється із винятку на норму. Доведеться засівати поля посухостійкими культурами та сортами, інакше падіння врожайності та валових зборів гарантовані. Однак цієї весни, вважає директор департаменту агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Олександр Маслак, ситуація не критична. Принаймні поки що. Є навіть плюси: загалом посівна кампанія стане цього року на 2% дешевше, ніж торік. Економіці АПК посприяли порівняно низький курс долара, який тримався багато місяців, та невисокі ціни на пальне.

Загалом, підрахували фінансисти, весняно-посівна кампанія-2020 коштуватиме на Сумщині не більш як 6 млрд грн.

Перезимували добре

Цьогоріч у всіх категоріях господарств області врожай плекатимуть на 1 млн 172 тис. га. Стільки ж було і минулого року. Більш як половину цієї площі займатимуть зернові та зернобобові культурами, з них третину – озимина. Остання зустріла весну при "міцному здоров'ї": 75% сходів у доброму стані, 24% – у задовільному і лише на одному відсотку полів озимі виявилися слабкими та зрідженими.

Майже у половині районів області почали сіяти ярину: ячмінь, овес та багаторічні трави. Повним ходом йде робота у Тростянецькому, Краснопільському, Великописарівському, Липоводолинському, Роменському і Сумському районах. Уже беруться до посівної і в деяких північних районах – зокрема, Глухівському. Через видовженість області з півночі на південь сільськогосподарські роботи на її території проводять не одночасно: графіки агротехнічних заходів іноді зміщуються на два тижні.

На Сумщині поки що засіяли лише 8 – 10% площ, відведених під ярі зернові. Однак у департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації запевняють: тільки-но погода стане сприятливішою, темпи сільськогосподарських робіт багаторазово підвищаться.

Мінімізувати карантинні втрати

На запитання кореспондента "Голосу України", чи позначився карантин на перебігу весняно-польових робіт, місцеві аграрії відповідають: поки що економіка сільгосппідприємств із коронавірусом справляється, але все залежить від того, що буде далі.

"Нам доводиться винаймати два автобуси, аби перевозити людей, – конкретизує співзасновник підприємства "Краснопільський ММК" Володимир Михайловський. – Раніше працівники наших тваринницьких комплексів добиралися на роботу та додому самі, але через карантин громадський транспорт не ходить".

Ситуація може кардинально змінитися, якщо в країні через коронавірус запровадять надзвичайний стан.

Сумська область.