Наших медиків в аеропорту Рима (на знімку) зустрічали міністр закордонних справ Італії Л.Ді Майо, посол України в Італії Євген Перелигін та керівництво італійського регіону Марке, в лікарнях якого працюватимуть українські лікарі, повідомило Посольство України в Італії на своїй сторінці у Фейсбуці.

«З перших днів епідемії коронавірусу в Італії Україна сприйняла як свій особистий біль численні жертви та складну епідеміологічну ситуацію в дружній нам країні, яка стала другим домом для багатьох наших співгромадян, – йдеться у повідомленні посольства. – Після телефонної розмови Президента України В. Зеленського та Прем’єр-міністра Італії Дж. Конте глава Української держави весь цей час особисто опікувався питаннями підготовки гуманітарної допомоги. Наразі за сприяння та ініціативи глав МЗС – Д. Кулеби та МВС – А. Авакова разом з фахівцями МОЗ України підготовлені найбільш ефективні засоби допомоги, яка матиме декілька етапів».
 
Отож 4 квітня до Італії прибула група медиків-реаніматологів, а цього тижня з України в Італію мають доставити дезінфектори та засоби індивідуального захисту. Обсяг поставки визначатиметься з урахуванням потреб внутрішнього українського ринку. Україна також готова надати спеціальні гелікоптери для евакуації хворих з важко доступних гірських місць Північної Італії.

«Переконані, що об’єднані зусилля українських та італійських лікарів не лише сприятимуть перемозі над невидимим ворогом, а й стануть ефективним прикладом двосторонньої співпраці та подолання спільних викликів. Дорогі італійські друзі, в цей складний момент Україна з вами!» – йдеться у повідомленні.

Міністр закордонних справ Арсен Аваков написав у Твіттері, що глава МЗС Італії Л. Ді Майо подякував Україні за допомогу. «Щиро дякуємо Україні та її медикам за цей жест солідарності та міжнародної підтримки. Італія цього ніколи не забуде», – сказав він.

Нагадаємо, що 3 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про надання гуманітарної допомоги Італійській Республіці». Документом передбачається, що бригада українських медиків вирушить до Італії для допомоги в боротьбі з пандемією COVID-19 та обміну досвідом. Частина лікарів буде визначена Міністерством охорони здоров’я України, інші – Міністерством внутрішніх справ.

«Українські фахівці отримають неоціненний досвід, допоки в нас немає піка хвороби. І повернуться, коли будуть найбільш потрібні вдома. Цей досвід не можна нічим замінити. За цей час ми просунемося вперед у лікуванні COVID-19 і матимемо фахівців, які вивчать різні випадки лікування в Італії», – наголосив Володимир Зеленський, інформує прес-служба Президента.

Україна забезпечить оплату та захист лікарям, а італійська сторона – проживання та харчування.

«Лікарі матимуть найкращий захист, усі спецзасоби: найнадійніші захисні костюми, окуляри, достатньо рукавичок, маски. Це взаємна допомога, адже Італія теж надасть свою допомогу. Ми координуємося щодо цього», – зазначив глава держави.

Фото зі сторінки Арсена АВАКОВА у Твіттері.