Міжнародні переговори в рамках ОПЕК+, на яких країни-експортери нафти мали домовитися про зниження видобутку, а отже, стабілізацію ціни "чорного золота", сьогодні не відбудуться. Їх перенесено на 8-9 квітня. Причина – чергове непорозуміння між Росією та Саудівською Аравією.

Як повідомляє "Дойче велле", у Саудівській Аравії обурилися заявою президента РФ Володимира Путіна про те, що однією з причин обвалу цін на нафту є вихід саудитів з угоди ОПЕК+.

"Збільшення ними видобутку і одночасна інформація, оголошення про готовність наших саудівських партнерів надати навіть знижки на нафту. Це, мабуть, пов'язано зі спробами наших партнерів із Саудівської Аравії позбутися конкурентів, які добувають так звану сланцеву нафту", – припустив В. Путін.

У відповідь на це міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал бен Фархан Аль Сауд заявив, що звинувачення Путіна "повністю позбавлені правди" і таке "спотворення фактів викликає здивування".

За його словами, відкинула угоду саме Росія, а Саудівська Аравія і 22 інші країни безуспішно намагалися переконати її піти на додаткове скорочення видобутку нафти і продовжити дію угоди. Фейсал бен Фархан Аль Сауд зазначив, що його країна хоче домогтися балансу на нафтовому ринку, а Росія, навпаки, прагне підтримувати ціни на низькому рівні заради боротьби з виробниками сланцевої нафти.

Через це непорозуміння між ключовими експортерами екстрену зустріч ОПЕК+ перенесли, щоб отримати додатковий час для переговорів із приводу обсягів скорочення видобутку нафти.

Тим часом президент США Дональд Трамп заявив, що країна буде готова ввести "дуже значні" мита на імпортовану нафту в тому разі, якщо Росія і Саудівська Аравія не досягнуть угоди щодо зниження видобутку для стабілізації ринку, передає РБК. За його словами, США застосують мита, якщо ціни на нафту залишаться на нинішньому рівні, а енергетика США "повністю незалежна" від поставок енергоресурсів з-за кордону, оскільки в країни є власні запаси нафти. "І якби ввели мита, то ми, по суті, казали: "Ми не хочемо іноземну нафту, ми просто використовуватимемо свою", – додав він. Американський лідер вважає, що це допомогло б врятувати нафтовидобувну промисловість країни. Водночас Трамп не думає, що мита доведеться вводити, оскільки, за його словами, ні Росія, ні Саудівська Аравія "не отримують користі" від сформованої на ринку ситуації.

Нагадаємо, 9 березня світові ціни на нафту обвалилися після фактичного припинення існування альянсу ОПЕК+ між країнами, які входять до ОПЕК (Алжир, Ангола, Ірак, Іран, Республіка Конго, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Нігерія, Габон, Венесуела, Екваторіальна Гвінея), а також низкою інших нафтовидобувних країн, насамперед Росією. На зустрічі у Відні члени ОПЕК, передусім представники Саудівської Аравії, намагалися переконати інших, що для збереження цін на ринку на тлі падіння попиту на нафту потрібно зменшити видобуток. Але Росія не пристала на такі умови, чим викликала зворотну реакцію експортерів цієї сировини – видобуток нафти збільшили, що за умов низького попиту на неї обвалило ціну.