Фото: Дар’я Володіна (Фейсбук)

Голова підкомітету з питань правового забезпечення діяльності податкових органів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Дар'я Володіна (депутатська фракція "Слуга народу") вимагає провести службове розслідування стосовно голови Рахункової палати Валерія Пацкана та заслухати у Верховній Раді звіт цього контролюючого органу щодо використання бюджетних коштів, виділених упродовж 2018-2019 років на медичну реформу.

"Днями мені стало відомо, що Рахункова палата України вирішила перенести строки розгляду результатів аудиту використання бюджетних коштів, виділених протягом 2018–2019 років на реформування системи охорони здоров’я, – написала політик на своїй сторінці у Фейсбуці. Згідно із затвердженим у листопаді минулого року планом звіт мав відбутися 14 квітня 2020 року. Але пан Пацкан, очільник Рахункової палати, несподівано переніс його на 8 вересня".

Водночас парламентарка нагадала, що згідно зі статтею 35-1 "Основ законодавства України про охорону здоров'я" хворий має право на безплатну первинну медичну допомогу та невідкладну лікарську допомогу.

"Отже, реформована система первинної медичної допомоги повинна була стати непробивним щитом, який би убезпечив українців від ураження коронавірусом 2019-nCoV, – зауважила Володіна. – Але, як показує ситуація, держава з цим викликом не впоралася. Можливо тому, що "реформатори" пішли шляхом своїх попередників і вдалися до масштабних фінансових зловживань та корупції? Не хотілося б про це думати, але висновки напрошуються саме такі".

Парламентарка повідомила, що вже відправила депутатські запити до Рахункової палати, зокрема стосовно бюджетного фінансування Національного плану протиепідемічних заходів на 2020 рік. Однак, оскільки у відповідь їй було повідомлено про перенесення розгляду результатів аудиту використання бюджетних коштів із квітня на вересень 2020 року, Дар'я Володіна пропонує якнайшвидше заслухати в парламенті звіт цього державного органу, а матеріали звіту оприлюднити. А всі дані аудиту Рахункової палати передати до Офісу Генерального прокурора для реагування.

"Одночасно я ініціюватиму проведення ретельного службового розслідування стосовно голови Рахункової палати Валерія Пацкана та відповідального члена цього державного органу Василя Невідомого, – зазначила депутатка. – Слід перевірити, чому ці посадові особи неправомірно гальмують розгляд звіту за результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2018–2019 роках Національній службі здоров'я України на первинну медичну допомогу".

"Голос України".