Президент та віце-президент США прибули на щоденний брифінг щодо коронавірусу у Білому домі. З ними - доктор Ентоні Фаучі, директор Національного інституту з питань алергії та інфекційних хвороб США

У суботу президент США Дональд Трамп заявив, що попереду на США чекає тиждень, коли помре дуже багато людей. Він розпорядився відправити в епіцентр хвороби – в місто Нью-Йорк – тисячу додаткових військових.  "Це, напевне, буде найважчий тиждень. На жаль, буде дуже багато смертей, " – цитує Дональда Трампа «Голос Америки».

Станом на вчорашній ранок у країні виявлено  336 851 випадок зараження коронавірусом COVID-19. Померло  9 620 осіб. На цей час Сполучені Штати у два з половиною разу випереджають Іспанію, яка нині вийшла на друге місце (131 646),  за кількістю заражених коронавірусом. Проте слід зауважити, що в цій країні проведено й найбільше тестів у світі – 1 772 369. Найближче До США  за кількістю проведених тестів Німеччина, яка однак також значно поступається Штатам, – 918 460.

Водночас позаяк цього року на Сполучені Штати очікують президентські вибори, однією з головних тем в країні продовжують залишатися ці перегони. В неділю лідер на праймеріз демократів  Джо Байден заявив, що Національний з’їзд демократичної партії, який має обрати єдиного партійного кандидата на виборах у листопаді, можливо доведеться провести віртуально. Колишній віце-президент сказав в ефірі програми каналу ABC «На цьому тижні», що, можливо, не вдасться зібрати безпечно тисячі людей в одному місці під час пандемії, інформує «Голос Америки». «Ми повинні провести з’їзд. Можливо, доведеться зробити це віртуально. Я думаю, ми повинні зараз про це подумати», – сказав Байден і закликав тих, хто ухвалюватиме рішення, дослухатись до експертів та керуватися наукою.

Тим часом у Європі відбулися зміни в антирейтингу поширеності коронавірусу. Італія (128 948 випадків) поступилася Іспанії(131 646).  Проте вона досі лідирує за кількістю смертельних випадків, викликаних ускладненнями від  COVID-19, – 15 887. На другому місці Іспанія – 12 641. Водночас учора стало відомо, що протягом доби 5 квітня в Італії була найменша статистика смертності, починаючи від 19 березня. Згідно з даними Департаменту цивільного захисту, 5 квітня в країні від корона вірусу померло 525 людей.  І найголовніше – в Італії фіксують кількаденне зниження смертності, випадків тяжкого перебігу хвороби, що потребує реанімації, а також – сповільнення поширення коронавірусу.  В неділю про найнижчу цифру смертності від коронавірусу за останні десять днів повідомили і в Іспанії. І в цій країні також помітили зменшення нових випадків захворювання.

Про зниження числа померлих від коронавірусу в лікарнях повідомили й у Франції – 357. Водночас залишається високою смертність у будинках для літніх людей. Минулої доби загальна кількість померлих у таких закладах зросла ще на 391, повідомляє «Європейська правда». Нині ця країні на п’ятому місці за кількістю виявлених випадків зараження на корона вірус – 92 839; 8 078 осіб померло.

Натомість Департамент охорони здоров'я та соціального обслуговування Великої Британії повідомляє про істотне збільшення кількості заражень у країні – 47 806. Померло 4 934 людини. У неділю уп’яте за 68 років правління (крім вітань з нагоди свят) до жителів Сполученого королівства і країн Співдружності звернулася королева  Єлизавета II. "Хоча раніше ми стикалися з проблемами, ця проблема інша. Тепер, як і тоді, в глибині душі ми знаємо, що це правильно...Незважаючи на те, що нам ще багато що належить пережити, ми повинні втішатися тим, що кращі дні повернуться: ми знову будемо разом з нашими друзями, знову будемо разом з нашим сім'ями, ми знову зустрінемося", – сказала королева. Вона подякувала тим, хто виконує рекомендації влади і залишається вдома, а також всім представникам Національної системи охорони здоров'я. "Кожна година вашої важкої роботи наближає нас до того, щоб повернулися нормальні часи", – сказала королева.

Після телезвернення британські агенції повідомили, що прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона госпіталізували для обстеження, через 10 днів після позитивного результату тесту на коронавірус. Як інформує ВВС, Джонсона доставили в лондонську лікарню з постійними симптомами, включаючи температуру. На Даунінг-стріт запевнили, що прем'єр, як і раніше, очолює роботу уряду, і госпіталізація – це  "запобіжний захід" за порадою його лікар, оскільки «у прем'єр-міністра зберігаються постійні симптоми коронавірусу через 10 днів після позитивного результату тесту", – заявила прес-секретар уряду.

Також  учора  зафіксували різкий стрибок захворювання в Росії – тут за добу зафіксовано 954 нові випадки.  Загалом станом на 6 квітня в РФ кількість інфікованих COVID-19 зросла до 6 343 осіб, 47 людей померло.

Згідно з інформацією ВООЗ, станом на вчорашній ранок усього в світі виявлено 1 276 571 випадок зараження COVID-19. 265 944 людини видужали, 69 522 –- померли.

Фото: ukrainian.voanews.com