Під час нещодавньої незалежної перевірки було виявлено, що безпеку системи випадкового розподілу важливих справ між суддями було порушено. І до неї в нічний час входили невідомі, чиї IP-адреси знаходяться поза територією Болгарії. Через що справу про шпигунство на користь Росії було розподілено конкретному судді з іноземної IP-адреси. Сигнал про це було подано одним із членів Вищої судової ради.

Цей випадок головний прокурор Болгарії Іван Гешев назвав коронавірусом у судовій системі й призначив ретельну перевірку. А міністр правосуддя Данаіл Кирилов розпорядився скликати засідання Вищої судової ради, яка має розглянути факти про те, що система випадкового розподілу справ між суддями зазнала маніпуляцій з-за кордону. За його словами, є дані про розподіл справ з дивних місць у світі. До системи входили з IP-адрес, зареєстрованих на екзотичних островах тощо. Під час перевірки адміністрація Вищої судової ради не надала доступу до центрального сервера системи, й аудитори не змогли перевірити конкретні лог-файли. Понад півроку в доступі до сервера відмовлено і міністру правосуддя. Тепер він наполягатиме на розробці нової системи випадкового розподілу справ, яка буде сертифікована фахівцями. Вхід до неї має надаватися тільки з IP-адрес болгарських судів.

Як повідомив в інтерв'ю Болгарському національному радіо головний прокурор, донедавна «кожен, хто мав будь-який електронний підпис, міг увійти до системи й чинити в ній будь-що. Змінювати дані, розподіляти судові справи між суддями, визначати потрібні склади суддів (для розгляду тієї чи іншої справи. – Ред.)».

«Якщо з’ясується, що факти з доповіді аудиторів – істина, то цей скандал буде порівнянний з коронавірусною кризою в системі охорони здоров'я. Це буде коронавірусом у судовій системі. Хоч би як сильно це звучало. Бо на практиці все це торкнеться сотень тисяч справ з величезними майновими інтересами багатьох болгарських громадян», – заявив головний прокурор.

Фото із сайту zik.ua.