На знімку: Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш під час віртуальної прес-конференції стосовно глобального припинення вогню у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Україна підтримала заклик Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша зняти перешкоди для допомоги найбільш уразливим перед пандемією регіонам, наголосивши на необхідності забезпечення Росією гуманітарного доступу до окупованих Донбасу і Криму. Про це у Твіттері повідомило Постійне представництво України при ООН.

"Ми дякуємо Генеральному секретареві ООН за те, що він порушив питання необхідності надання допомоги найменш захищеним людям, а також забезпечення безперешкодного гуманітарного доступу", – зазначається в дописі.

При цьому постпредство привертає увагу до протиправних дій Росії, яка на окупованих територіях України блокує роботу міжнародних спостережних місій і доступ гуманітарних вантажів.

"Росія повинна припинити блокування доступу й дозволити міжнародним місіям потрапити на окуповані території Донбасу, а також надати адекватний захист політв'язням у Криму", – підкреслили в Постійному представництві України при ООН.

Як повідомляв "Голос України", 2 квітня Росія в Генеральній асамблеї намагалася ініціювати ухвалення проекту резолюції "Декларація солідарності Об'єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)". Документ містив, зокрема, заклик до держав-членів ООН не застосовувати односторонні примусові заходи, вжиті без мандату Ради Безпеки ООН. Також там в обтічній формі містився заклик стосовно усунення торговельних бар'єрів та незастосування обмежень на експорт. У такий спосіб Москва сподівалася запустити процес скасування міжнародних санкцій, але через жорстку позицію України у цьому питанні їй це не вдалося. Проект резолюції було відхилено.

Вл. інф.

UN Photo/Mark Garten.