Відповідно до чинного Закону "Про житлово-комунальні послуги" співвласники багатоквартирних будинків у термін до першого травня поточного року повинні були прийняти рішення про модель організації договірних відносин із виконавцями комунальних послуг. Проте нині в Україні введено карантин у зв’язку з епідемією коронавірусу до 24 квітня, тож усі заходи з великим скупченням людей під забороною.

З метою запобігання поширенню інфекції народний депутат Руслан Грищук ("Слуга народу") зареєстрував у парламенті проект закону "Про внесення змін до Закону  "Про житлово-комунальні послуги", спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)".

За словами народного депутата, громадянам належать не лише квартири, а й у рівній частці частинки будинків – ліфти, підвали, дахи, сходи. Тому люди самі повинні обирати, як саме дбати про свій будинок, і мати можливість контролювати якість послуг, за які вони платять.

"Для цього до 1 травня нинішнього року жителі будинків мали визначитися, чи створювати  ОСББ, чи наймати керуючу компанію, яка буде обслуговувати будинок. Для прийняття такого рішення треба проводити збори жителів будинку. Зробити це якісно онлайн під час карантину дуже складно. Тому я наполягатиму на перенесенні остаточної дати прийняття рішення будинками на 1 листопада. Спільноти ОСББ, з якими я мав онлайн-зустріч на тижні, підтримують цю пропозицію. Дуже сподіваюся, що колеги підтримають також", – повідомив Роман Грищук на своїй сторінці у Фейсбуці.

Крім того, він повідомив, що нині Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг готує комплексний законопроект щодо  житлово-комунальної сфери. "Але в зареєстрованому мною проекті  йдеться лише про перенесення дедлайну для жителів багатоквартирних будинків, тому що карантин перешкоджає реалізувати їх вибір", – зауважив народний депутат.