Про це йшлося на нараді Президента Володимира Зеленського із представниками уряду та банківського сектору.

«Малий і середній бізнес сьогодні страждає найбільше, адже не може працювати та не має великої фінансової «подушки». А саме він забезпечує робочі місця та податки», — зазначив глава держави та ініціював створення нових програм для кредитування підприємців. Зокрема, йдеться про запровадження кредитних канікул та компенсацію відсотків за кредитами, щоб не збільшити кількість прострочених позик.

Нові інструменти також мають показати підприємцям, що працювати легально вигідно. «Світ змінився. Працювати «в тіні» сьогодні невигідно. Треба стимулювати зайнятість, запобігаючи неконтрольованій інфляції», -зазначила радник керівника Офісу Президента з банківських питань Вікторія Страхова.

На думку Президента, сьогодні потрібно створити нові та переосмислити наявні програми, щоб розширити підтримку підприємців. «Зберегти бізнес зараз — це як дозволити країні дихати й жити в майбутньому», — підкреслив В. Зеленський.

Ці програми є вкрай важливими, адже за результати експрес-опитування, проведеного Європейською бізнес-асоціацією серед представників малого та мікробізнесу, 18% респондентів розглядають варіант закриття власного бізнесу, 78% повідомляють про втрату до 75% доходів, і тільки 4% можуть похвалитися збільшенням прибутку. Тож потрібно застосовувати різні інструменти підтримки, щоб малий бізнес, який створює велику кількість робочих місць, пройшов кризу із найменшими втратами. Адже окрім 18% опитаних, які вже не виключають закриття бізнесу, ще 41% зазначають, що їм доведеться зменшувати зарплату, а 31% підприємств планують скоротити кількість працівників.

Фото president.gov.ua